IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са приоритетите на СОПФ за 2019 г. според Орлин Алексиев

Традиционно най-голяма сума е отпусната за проекти, свързани с образованието – над 4,5 млн. лева, пояснява председателят на фонда Орлин Алексиев

08:38 | 31.07.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Орлин Алексиев.&nbsp;<em>Снимка: Investor Media Group</em></p>

Орлин Алексиев. Снимка: Investor Media Group

Орлин Алексиев е председател на Съвета за управление на Специализирания общински приватизационен фонд (СОПФ) на Столична община. Това е агенция, създадена през 1994-а година с решение на Столичния общински съвет, а основната ѝ дейност е да акумулира средствата, постъпили от продажба на общинско имущество.

Съветът за управление на СОПФ извършва оперативното управление на Фонда, като в състава му влизат 9 общински съветници, 4 заместник-кметове, които са определени със заповед на кмета на Столична община, и главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация.

На провелото се през юли 2019-а година заседание на Съвета Орлин Алексиев даде подробна информация за финансираните със средства от фонда проекти за годината.


Традиционно най-голяма сума е отпусната за проекти, свързани с образованието – 4 587 207,95 лева, като от създаването на СОПФ досега със средства от фонда са реализирани проекти в образованието на стойност над 230 млн. лева. С предвидените за 2019-а година средства са извършени или планирани: ремонтни дейности в 82 ДГ „Джани Родари”; в сградата на 25 ОУ „Д-р Петър Берон”; изграждане на ограда на двора на 121 СУ „Георги Измирлиев; изграждане на външен асансьор към сградата на 36 СУ „Максим Горки“; топлоизолиране на външни ограждащи стени и подмяна на дограма на корпус А на 119 СУ „Академик Михаил Арнаудов“; разширение на съществуваща сграда на две градински групи, една яслена група и физкултурен салон на ДГ №4 „Слънчо“, село Владая, район Витоша; неотложен ремонт на санитарните възли в 23 СУ „Фредерик Жолио-Кюри“ и на сградата на 117 СУ „Св. Св. Кирил и Методий“, град Бухово, район Кремиковци; основен ремонт на фасади, тераси, стълбища и съпътстващи работи в стара сграда на 103 ДГ, каза Орлин Алексиев.

Следващото голямо перо в бюджета на Фонда за 2019-а година са проекти, свързани с изграждането или облагородяването на спортни и детски площадки. 2 252 602,80 лева са предвидени за: реконструкция на 5 спортни площадки на територията на СО – район Илинден; изработване на типов инвестиционен проект за многофункционална училищна спортна зала, инвестиционни проекти за прилежащото пространство, инженерни мрежи и съпътстващи помещения към залата за изграждането ѝ на територията на 6 училища в Столична община и упражняване на авторски надзор; за изграждане на нови детски и спортни площадки и реконструкция на две многофункционални спортни игрища на територията на район Люлин; изграждане на многофункционална спортна площадка в село Негован и реновиране на многофункционална спортна площадка в село Подгумер, район Нови Искър; възстановяване на детска площадка в парк на  „Стадиона“ – село Доброславци; изграждане, реконструкция и обновяване на спортни площадки на територията на район Овча купел и район Връбница; изграждане на детска площадка и кучешка площадка в район Студентски, допълни още Орлин Алексиев.

За зелените системи са отделени 2 080 000 лева, предназначени за: втори етап от строителните работи по ремонт и реконструкция на Северен парк; ремонтни и възстановителни дейности в парк Дружба; ремонт на алеи в Южен парк.

Със средства от СОПФ са осъществени или предвидени: ремонт на покрива на Здравната служба в село Волуяк; закупуване и доставка на 10 неонатологични легла за нуждите на Първа специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Св. София“ ЕАД; за закупуване на медицинска апаратура – ехографски системи за нуждите на общински лечебни заведения за извънболнична помощ; доставка и монтаж на асансьорна уредба в „Диагностично-консултативен център XXII-София“ ЕООД; доставка на ехограф за нуждите на „Втора специализирана акушеро-гинекологична болница за активно лечение „Шейново“ ЕАД; проектиране на нова сграда за здравна служба в село Волуяк. Общата стойност на инвестициите, свързани с инфраструктурата и материалната база на здравеопазването в Столична община, е в размер на 631 138,28 лева, уточни Орлин Алексиев от Столична община.

За сигурност, култура и транспорт са отпуснати съответно 740 000 лева за осигуряване на материално-техническо оборудване за дейността на звено „Общинска полиция“ и за нуждите на дирекция „Аварийна помощ и превенция; 320 000 лева за ремонт на Народно читалище „Пробуда – 1908“, кв. Сеславци, район Кремиковци; 240 000 лева за ремонти по сградния фонд на „Столичен електротранспорт“ ЕАД. 
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:13 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още