IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вероятно ще отложат делото срещу България заради софийския завод за боклук

Пари за завода ще има, казват от МОСВ

16:57 | 11.09.09 г.
Автор - снимка
Създател
Вероятно ще отложат делото срещу България заради софийския завод за боклук

Напредъкът на България за решаване на въпросите, свързани с управлението на отпадъците на Столична община, е оценен високо от Европейската комисия и е много вероятно съдебното дело срещу страната да бъде отложено за определен период от време, в който въпросът да бъде окончателно решен.

Това се казва в съобщение на Министерство на околната среда и водите, в което се посочват резултатите от работното посещение в Брюксел на българската правителствена делегация.

На Колегиума на комисарите, предвиден за 1 октомври, ще бъде предложено въпросът с делото за софийския боклук да бъде решен в положителна посока за България.

Изграждането на завод за отпадъци на София категорично ще бъде финансирано, посочват още от МОСВ.

В края на ноември миналата година Европейската комисия изпрати второ предупредително писмо на България заради неуспеха на страната за справяне с проблема с боклука в София. Първото беше изпратено през октомври 2007 г. При второ (последно) писмено предупреждение от ЕК страната трябва да спази задълженията си в определен срок и ако това не стане, то комисията може да реши да заведе дело срещу страната.

След сегашната среща в Брюксел министър Нона Караджова е категорична, че няма да бъдат замразявани или пренасочвани към други страни средства по Оперативна програма „Околна среда”.

Европейските и националните финансови ресурси ще се концентрират за постигане на най-приоритетните за България цели - изграждане на регионалните системи за отпадъци и големите пречиствателни станции за отпадъчни води, е било подчертано на срещата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:41 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още