IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

60 млн. евро по ОП „Регионално развитие“ отиват за газова връзка със Сърбия

Средствата по програмата за пътна инфраструктура на малките общини няма да се увеличат

15:52 | 17.12.09 г.
Автор - снимка
Създател
60 млн. евро по ОП „Регионално развитие“ отиват за газова връзка със Сърбия

С 60 млн. евро по оперативна програма (ОП) „Регионално развитие“ ще се финансира изграждането в бъдеще на газова междусистемна връзка със Сърбия, съобщи днес на конференция зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Решението е взето на последния мониторингов комитет, проведен в София в началото на декември.

За Investor.bg Павлова обясни, че тези средства първоначално са били предназначени за финансиране изграждането на газовата връзка с Гърция, но тъй като е взето решение от ЕК проектът частично да се финансира от европейския фонд за енергийни проекти, средствата е трябвало да бъдат пренасочени.

По думите на зам.-министъра въпросната сума не може да се използва за други цели, освен за финансиране на газова инфраструктура, дори да има недостиг на средства по други мерки по ОП. Ако проектирането и изграждането на газовата връзка със Сърбия не се осъществят навреме, средствата ще бъдат изгубени.

Идеята за изграждане на газова връзка със Сърбия беше обявена преди около месец от Министерството на икономиката и енергетиката, като към момента дори не е започнало подготвянето на проект. Според оптимистични прогнози на експерти изграждането на проекта ще започне след около две години.

Лиляна Павлова коментира още, че по време на заседанието на мониторинговия комитет не е удовлетворено искането на МРРБ за увеличение на средствата по мерки за изграждане на пътна инфраструктура на малки общини, като се прехвърлят неизползвани средства от други мерки.

Павлова посочи, че позицията на представителите на ЕК е, че програмата е насочена за развитие на т.нар. „полюси на растеж“, т.е. по-развитите райони на дадена страна. Те за България са седем големи общини, тъй като при тях даден обект ще се ползва от повече хора. Средствата за пътни проекти на малки общини биха могли в бъдеще да се увеличат само ако подадените проекти по ОП „Регионално развитие“ от големите градове не са достатъчни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още