IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да се противодейства на неравенството е утопично

Моделът на капитализъм обаче е нещото, което може да бъде смекчено, коментира Бисер Златанов

08:37 | 31.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Да се противодейства на неравенството е утопично
Да се противодейства на неравенството е най-малкото утопично, но то може да бъде смекчено. Утопично е не само заради модела на капитализма, но и заради човешкото поведение, което проявява склонност към неравенство, пише в свой коментар по темата читателят на Investor.bg Бисер Златанов. 
 
Вземете за пример социалните мрежи – там всеки, който се регистрира има „равен” старт, но резултатът е изключително неравенство между потребителите. Или ако използваме статистиката – степенно разпределение, при което една малка част от потребителите (в чести случаи до 5% от тях) контролират над 50%, 70% или 80% от мрежата от взаимоотношения. Например, ако разгледате по-обстойно мрежата си във Facebook и обърнете внимание на броя „харесвания”, броя коментари или броя контакти, ще установите, че голяма част от тях са получени от малка част от  Вашите „приятели”. И това не е само при Вас. 

 
Общото между тези „приятели” и богатите 5% е, че последните са на върха или по-точно в центровете на взаимодействия в социалната мрежа извън виртуалното пространство. Човешкото поведение не може да бъде променено, нито неговата склонност към йерархия, още повече, че в основата на всяка организационна структура, държава или компания стои неравенството – всеки има различни права и задължения, различно е заплащането, различни са и възможностите.
 
Моделът на капитализъм обаче е нещото, което може да бъде смекчено. Ролята на воинстващия корпоративен либерализъм, на който сме свидетели днес, води до един от „парадоксите на капитализма” – намаляване на конкуренцията и монополизиране на сектори от пазара. И това не е само заради намесата на държавата, а и въпреки намесата ѝ, когато се видя, че корпоративните лобита и "пазарът" функционират доста успешно.

Икономическият Франкенщайн на либерализма, а именно дерегулацията, като тази в медиите, доведе до окрупняване в сектора, до гигантски структури като глобалните медийни конгломерати, произвеждащи неефективност, но унищожаващи конкуренцията – тъкмо обратното на това, което чертаят стратезите на фасадния либерализъм.
 
Медийният сектор не е единствен, добавете към него банковия, добавете енергийния, който произвежда естествени монополи, но трябваше да бъде раздържавен, и ще получите малка част от ефектите от т.нар. Вашингтонски консенсуси. Парадоксът е, че либерализмът бе приватизиран от идеята за раздържавяване, при което държавните монополи станаха частни монополи.
 
Дали държавните или частните монополи способстват за по-голямо неравенство?
 
Едва ли има еднозначен отговор, но решението държавата да противодейства на неравенството звучи нелогично. Какво ще стане, ако  въведем плановата икономика и съответно планово се започне да се противодейства на природните закони, на алчността, на стремежа към усъвършенстване, които също ще породят неравенства? Пазарът, както и държавата, са оставени сами се провалят, затова и ролята на държавата е да подкрепя и поддържа конкурентните основи на пазара не чрез отмяна на антитръстовото законодателство, а тъкмо обратното. Не чрез празни приказки за разбиването на „твърде големите да фалират”, а чрез реално разбиване на тези структури.
 
Големият проблем във връзка със смекчаване на неравенството обаче не е икономически, а е свързан със сложната мрежа на привилегированите малцинства – т.нар. елити, които доказаха, че са способни да асимилират или да дискредитират всяка друга нова мрежа, която се опитва да наложи промяна. Проблемът се крие и в мрежите - в социалните мрежи и техните структури, а това вече е една по-дълга и по-сложна тема...

Трябва ли да се противодейства на увеличаващото се неравенство в благосъстоянието на хората по света? Каква роля трябва да играе държавата в такъв процес? Способен ли е пазарът сам да се справи с този дефект? Изпратете ни вашия коментар на info@invrestor.bg и може да спечелите новата книга на Джоузеф Стиглиц "Цената на неравенството".

Наградата е предоставена от Ozone.bg!

Специално за читателите на Investor.bg от Ozone предоставят 10% отстъпка на всеки, който поръча "Цената на неравенството" от електронния магазин. За целта в полето Промо-Код въведете INVESTOR-78 при поръчката. Доставката на всички поръчки е напълно безплатна!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 7 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
"""""И именно затова на разпенените либерал-капиталистчета тук много пъти съм казвал и пак ще го кажа: деца, капитализмът води до социализъм! """"'Там е работата, че вече капитализъм няма, има свиреп империализъм!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
И онзи, който нахлузиха на Русия през 1917 г. беше акуширан от най-едрия американски капитал-------------------------------------Дори имаха още по-смели и бляскави планове, за пътя по който трябваше да се развива рашън импайър, но дядя Йосиффф(и хората покрай него) ги отложиха за няколко петилетки ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 6
Mavi Goz
преди 10 години
Читава статия! Поздрави на Бисер Златанов от една червена бабичка!Многократно съм писал и пак ще напиша капиталът се стреми към нарастване и уедряване, а едрият корпоративният капитал се стреми към контрол над държавата, за да може чрез нея да контролира всичко извън своите структури. Това неминуемо води до тотална държава, където на тълпите е позволено да се занимават с дребно предприемачество и да излъчват свои представители, които уж да участват в законодателната и изпълнителна власт. Разбира се, достигането до по-високи нива в управленските структури е възможно при определени условия и покриване на заложени от господарите критерии за вярност към каузата.И именно затова на разпенените либерал-капиталистчета тук много пъти съм казвал и пак ще го кажа: деца, капитализмът води до социализъм! И онзи, който нахлузиха на Русия през 1917 г. беше акуширан от най-едрия американски капитал, и този, който ви чака, ще дойде от там! Вече го нахлузиха на ЕС, а който не го е усетил, просто е от маймуните на @ivanoff хехе
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още