IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите отложиха за утре гласуването на Изборния кодекс

Изборното законодателство се приема не в 12 без 5, а в 12 без 1 минута, според опозицията

14:16 | 22.01.14 г. 1
Депутатите отложиха за утре гласуването на Изборния кодекс

Парламентът не успя днес да гласува на първо четене новия Изборен кодекс, внесен от БСП. Часове наред продължи дискусията на депутатите при полупразна пленарна зала.

Заради недостатъчното присъствие на депутатите гласуването беше отложено за утре. Това предизвика остра реакция от депутата от ГЕРБ Светослав Иванов, който поиска председателстващият заседанието Алиосман Имамов направо да пусне народните избраници да си ходят. "Аз никого не съм вързал в тази зала", отговори Имамов.

Председателят на временната комисия за изработване на изборния кодекс Мая Манолова, която е и зам.-председател на НС, призова всички народни представители да работят за подготовката на най-добрите изборни правила.

Очаквано опозицията в лицето на ГЕРБ се обяви против приемането на нов Изборен кодекс и поиска просто "ремонт" на стария. Те внесоха такива промени.

Депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков мотивира това с обяснението, че 90 на сто от предложенията за нов Изборен кодекс представят текстове от сегашния. "Изборният кодекс се приема не в 12 без 5, а в 12 без 1 минута", каза още той.

ГЕРБ предлагат да се върне смесения вот с мажоритарен елемент, като страната се разделя на 31 мажоритарни избирателни райони. За преференцианалния вот опозицията предлага прагът да бъде 5%.

В новия Изборен кодекс се предвижда въвеждането на преференциално гласуване, като прагът ще бъде 7 на сто. Пробно се въвежда и машинно гласуване, като целта е да се намалят машинациите с бюлетини.

Самите бюлетини ще бъдат печатани в печатницата на БНБ по правилата, по които се печатат ценни книжа.

Промени се предвиждат и в начина на провеждане на предизборната кампания.

В новия Изборен кодекс, предлаган от левицата, се въвежда и професионална изборна администрация. Опозицията видя в това опит управляващите да си осигурят „служебна победа“, като назначат свои хора в нея.

Още политически новини от България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:00 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 1
Pyramid
преди 10 години
И бед да го чета, отдалеч, е ясно: Пак ще е бледо подобие и пак няма да доведе до каренна, качествена промяна в страната.Вервайте ми. Щом столетницата му е майка, шансът да Даун-лоудва е мн.як.- Не, че ГЕРБ-еринка, или А-така! или ДуПеСе, например, ще направят нещо повече. Мерят се и единствено, се грижат да бъдат възможно по-безпроблемно избрани, пусти ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още