IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Октомври затвърди тенденцията към ръст на производствените цени у нас

За една година цените в добивната промишленост се увеличават с близо 13%, а при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10%

13:36 | 30.11.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Октомври продължи тенденцията от предишните месеци на ръст на производствените цени в България. От юли индексът на цените на производител се увеличава, след като преодоля тенденцията към намаление, която беше регистрирана през май и юни. На месечна база индексът на цените на производител нараства с 0,5%, а на годишна база с 5,5%, изчислиха в Националния статистически институт (НСИ). 

Индексите на цените на производител измерват средното изменение на цените на промишлените продукти, произвеждани и продавани от българските предприятия. Те могат да се разглеждат като ранен измерител на инфлацията и да се използват за международни сравнения.

През миналия месец цените в добивната промишленост са по-високи с 2,1%, в преработващата промишленост - с 0,6%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление – с 0,1%.

По-съществено увеличение в цените в преработващата промишленост се наблюдава при производството на основни метали – с 4,2%, и при производството на химични продукти – с 1,3%, а намаление е регистрирано при производството на тютюневи изделия – с 1,6%, на хранителни продукти – с 0,5%, а при производството на облекло спадът е 0,1%.

На годишна база общият индекс на цените на производител през октомври нараства с 5,6%, като за повишението допринася увеличението на цените в добивната промишленост – 12,1%, производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10,2%, и преработващата промишленост – с 3,8%.

В преработващата промишленост по-съществено е ръстът на цените при производството на основни метали – с 18%, на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6,7%, както и при производството на хартия, картон и изделия от хартия и картон - с 4,6%.

НСИ регистрира намаление при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти и при производството на превозни средства, без автомобили – по 1,9%.

                   Общ индекс на цените на производител в промишлеността (2010 = 100)

Източник: НСИ

Цени на производител на вътрешния пазар

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар през октомври остава непроменен спрямо септември, отчита статистиката.

Увеличение на стойността на продукцията има в добивната промишленост – с 1,6%, и в преработващата промишленост – с 0,1%, докато при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ е отчетено намаление от 0,4%.

В преработващата промишленост увеличение на цените спрямо предходния месец се наблюдава при производството на основни метали – с 3,7%, на химични продукти – с 1,9%, а намаление има при производството на тютюневи изделия – с 2,4% и на хранителни продукти с 0,5%.

В сравнение с края на октомври миналата година статистическите данни отбелязват ръст на цените в добивната промишленост – с 12,6%, при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ – с 10,1%.

При преработващата промишленост увеличението на годишна база е 2,4%, като по-високите цени се дължат на ръста на цените при производството на основни метали – с 16,9%, на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 6,3%, и на електрически съоръжения – с 5,2%.

Намаление на цените се наблюдава при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти – с 0,5%, и при обработката на кожи и производството на изделия от обработени кожи без косъм - с 0,4%.

     Индекси на цените на производител на вътрешния пазар в промишлеността (2010 = 100)

Източник: НСИ

Цени на производител на международния пазар

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври 2017 г. се увеличава с 1,4% в сравнение със септември.

В преработващата промишленост месечното нарастване на цените е с 1,2%. По-съществено увеличение се наблюдава при производството на основни метали – с 4,3%, при производството на химични продукти – с 0,8%, и при производство на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 0,7%.

Цените на производителите са намалели с 0,6% при производството на хранителни продукти.

Индексът на цените на производител на международния пазар през октомври нараства с 5,8% на годишна база. В преработващата промишленост увеличението е с 5,6% и се дължи производството на основни метали – 18,3%, на хартия, картон и изделия от хартия и картон – с 12,2%.

За миналия месец статистиката отчете спад в цените при производството на компютърна техника, електронни и оптични продукти и производството на превозни средства, без автомобили – по 2,6%, на химични продукти – с 2%, на печатната дейност и възпроизвеждане на записани носители – с 1,7%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:16 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още