IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке обвини Китай, че спъва глобалното възстановяване чрез евтиния юан

Изявлението на шефа на Фед дойде само часове, след като Китай заплаши САЩ с търговска война, ако приемат протекционистичен законопроект заради юана

11:10 | 05.10.11 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	Бен Бернанке, Снимка: Ройтерс</p>

Бен Бернанке, Снимка: Ройтерс

Председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке обвини Китай, че влошава перспективите пред глобалното икономическо възстановяване чрез де факто намесата си на валутния пазар като не позволява на юана да поскъпне, съобщава Financial Times.

Шефът на Фед е заявил пред икономическата комисия на американския Конгрес, че подценената китайска валута осуетява ребалансирането на глобалното търсене към развиващите се пазари. Централна тема в изслушването на Бернанке пред конгреса бе готовността на Фед да предприеме допълнителни мерки в помощ на икономиката.

“В момента нашето безпокойство е, че китайската валутна политика вероятно ще блокира един по-нормален възстановителен процес на световната икономика. Тя до известна степен спъва възстановяването“, е заявил Бернанке. Изявлението идва само часове, след като Китай заплаши САЩ с търговска война, ако приемат протекционистичен законопроект.

В понеделник американските сенатори гласуваха да започнат дебати върху Закона за реформа на надзора върху валутните курсове от тази година, който ще позволи на американското правителство да налага изравнителни мита върху стоки от страни, които се смята че субсидират износа си чрез подценяване на своите валути.

В съгласуван отговор Китайската централна банка и министерствата на търговията и външните работи на страната обвиниха САЩ в политизиране на глобалните валутни въпроси. Според външното министерство на Китай законопроектът, който ще бъде обсъждан тази седмица, нарушава правилата на Световната търговска организация (СТО), като поскъпването на юана ще отслаби усилията за възстановяване на световната икономика.

От началото на годината Китай е позволил на валутата си да поскъпне спрямо долара само с 13%. Реакциите в САЩ се бяха смекчили, след като през тази година доларът спадна спрямо валутите на основните търговски партньори на Америка, но поскъпването му напоследък отново заплашва конкурентоспособността на щатския износ.

Вчера председателят на Камарата на представителите в Конгреса - републиканецът Джон Бейнър, призова за предпазливост относно законопроекта. „Мисля, че е доста опасно да се приема закон, принуждаващ друга страна да променя валутната си политика.“

Опозицията на Бейнър вероятно ще доведе до конфликт със Сената, но според търговски експерти долната камара ще прокара законопроекта, ако той събере широка подкрепа.

Белият дом засега споделя загрижеността на Конгреса относно конкурентоспособността, но е с резерви по отношение на самия законопроект.

Споровете около валутното законодателство засенчиха факта, че вчера Белият дом прати за гласуване в конгреса три двустранни търговски споразумения с Южна Корея, Панама и Колумбия, които бяха отлагани с години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:18 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 0
interest-free
преди 12 години
Ееее, браво, докара го накрая до правилният отговор. сега предстои QE3 и QE4, но това въобще няма да реши проблемите на света и най-вече на основните виновници за състоянието на световната икономика, САЩ. След като освободиха $ от златното покритие започна безобразното плюскане и дерибействане...Истината е, че САЩ са се ширили не според възможностите си, за сметка на целият свят, сега видите ли Китай и паричната им единица са им виновни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 4
boogeyman
преди 12 години
Хах. След 3 години най-после се намери някой да каже истината на глас! Докато Китай не си освободи валутата, няма как да се премахнат тез търговски дисбаланси. Докато не се премахнат дисбалансите , нема как да се решат дълговте кризи и т.н. Света си остава в перманентна криза докато Китай не реши, че вече натрупал достатъчно резерви и може да разчита и на вътрешно търсене за да си поддържа растежа. А може пък и на американците да им писне и да пуснат печатницата без спиране QE3,QE4QE17-това също е решение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
сега китай им крив преди беше ссср после афганистан, арабските страни бен ладен сега китай ама света може и е желателно америка да се затрие това е непотребна фирма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
stone kold
преди 12 години
на никои етап нема им уврат те са си такива ..........
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
koly-03
преди 12 години
Те войните са в следната последователност: фиксална/валутна/, търговска, студена, и гореща. На кой ли етап ще йм уврат главите на политиците?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 12 години
Май глобализацията започна да идва на всички в повече . Въпрос на време е да се въведат митнически бариери за да се умекоти натиска от страна на БРИК . Но небива да се забравя че грешката е не в посоката а в темпа на глобализацията .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още