IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато НС ремонтира Бюджет 2014

Правителството ще се опита да набере до 3 млрд. лева от външните пазари

14:55 | 18.11.14 г. 13
Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато НС ремонтира Бюджет 2014

Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато в Народното събрание текат дебатите по актуализацията на Бюджет 2014. Това реши на кратко заседание временната бюджетна комисия. Целта е паралелно с актуализацията на Бюджет 2014 финансовият министър да има мандат да води преговори с чужди банки за поемане на нов външен дълг до 3 млрд. лв., обясниха от финансовото министерство. 

В актуализацията на бюджета са предвидени общо 4,5 млрд. лева заеми, като по-голямата част от тях ще се набират на външните пазари, стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова малко по-рано днес.

Правителството ще търси възможност за теглене на синдикиран заем от външните пазари на стойност около 1,3 млрд. евро, обясни тя. Останалите средства ще бъдат набрани на вътрешния пазар. С 1,5 млрд. лева от новите заеми ще бъде покрит дефицита в бюджета, натрупал се на базата на нереалистично планираните приходи, обясни още Стоянова. 

Комисията гласува проекта за решение преговорите с международни банки да започнат веднага, но предложението трябва да бъде подложено на гласуване и в пленарната зала, обясни още председателят на комисията Менда Стоянова.

„Печелим време за водене на разговори“, обясни от своя страна финансовият министър пред журналистите.

Бившият финансов министър Петър Чобанов обясни, че времето до края на годината е малко и затова комисията е взела днешното решение – да се даде мандат на правителството да започне да води разговори за поемане на външен дълг до 3 милиарда лева.

Решението ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията, допълни той. Ако бъде прието, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, каза Чобанов.

Той очаква да се пристъпи към мостово финансиране поради липсата на време да се емитират облигации. 

От думите му стана ясно, че МФ трябва да започне сега предварителните разговори с банките. „За да се водят те, трябва да се даде мандат, а този мандат беше даден сега“, каза Чобанов.

В Народното събрание преди броени минути беше гласувана актуализацията на бюджета на НЗОК, предстоят и дебатите за промяната в държавния бюджет. 

Очаквайте подробности от дискусията!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 16 rate down comment 0
Eon
преди 9 години
Да не мислиш, че им пука, че напускаме страната. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още