IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато НС ремонтира Бюджет 2014

Правителството ще се опита да набере до 3 млрд. лева от външните пазари

14:55 | 18.11.14 г. 13
Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато НС ремонтира Бюджет 2014

Финансовият министър ще преговаря за нов дълг, докато в Народното събрание текат дебатите по актуализацията на Бюджет 2014. Това реши на кратко заседание временната бюджетна комисия. Целта е паралелно с актуализацията на Бюджет 2014 финансовият министър да има мандат да води преговори с чужди банки за поемане на нов външен дълг до 3 млрд. лв., обясниха от финансовото министерство. 

В актуализацията на бюджета са предвидени общо 4,5 млрд. лева заеми, като по-голямата част от тях ще се набират на външните пазари, стана ясно от думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова малко по-рано днес.

Правителството ще търси възможност за теглене на синдикиран заем от външните пазари на стойност около 1,3 млрд. евро, обясни тя. Останалите средства ще бъдат набрани на вътрешния пазар. С 1,5 млрд. лева от новите заеми ще бъде покрит дефицита в бюджета, натрупал се на базата на нереалистично планираните приходи, обясни още Стоянова. 

Комисията гласува проекта за решение преговорите с международни банки да започнат веднага, но предложението трябва да бъде подложено на гласуване и в пленарната зала, обясни още председателят на комисията Менда Стоянова.

„Печелим време за водене на разговори“, обясни от своя страна финансовият министър пред журналистите.

Бившият финансов министър Петър Чобанов обясни, че времето до края на годината е малко и затова комисията е взела днешното решение – да се даде мандат на правителството да започне да води разговори за поемане на външен дълг до 3 милиарда лева.

Решението ще бъде валидирано на практика при приемане на актуализацията, допълни той. Ако бъде прието, ще влезе в сила възможността за вземане на дълг, каза Чобанов.

Той очаква да се пристъпи към мостово финансиране поради липсата на време да се емитират облигации. 

От думите му стана ясно, че МФ трябва да започне сега предварителните разговори с банките. „За да се водят те, трябва да се даде мандат, а този мандат беше даден сега“, каза Чобанов.

В Народното събрание преди броени минути беше гласувана актуализацията на бюджета на НЗОК, предстоят и дебатите за промяната в държавния бюджет. 

Очаквайте подробности от дискусията!
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 3 rate down comment 2
kane
преди 9 години
Точно така!фашизма работи в РБФашистката формула на "успеха" е:Ниски плоски данъци + висок държавен дълг!Т.е. богаташите да не се облагат с данъци и да се превръщат в олигарси, а държавата да е на колене парализирана от дългове, за да няма възможност да изпълнява НИКАКВИ социални функции, и не само социални!!!!! Но да плаща малко на държавния апарат, за да е лесно подкупен, ..... абе Рейгъномиката е жива и здава в родината ми/макър че той е мъртъв отдавна/ Глупави сънародници, позволихте на фашистите отвъд океана да превърнат родината ми в 3-то разрядна колония владение на психо мозъциЧестито!но нищо добро не ни чака по този път
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 1
mktmkr
преди 9 години
6. Не можах да разбера, на кого българските банки ще отпуснат пари? Българските банки ще запишат със сигурност част от следващата външна емисия, защото.... това им е работата 7. *** не само че няма да получи ликвидна помощ, а ще върне част от получените пари. 8. и 9. Тук просто показвате непознаване на механизмите на борда - правителството ще изтегли заем в евро, БНБ ще емитира съответното количество левове срещу еврата и ще ги преведе по левовата сметка на правителството. Еврото остават в БНБ. Дори всички пари/левове да отидат в банките и те да купят евро от БНБ (което естествено няма как да стане) първоначалната сума евро с която БНБ разполага няма да се промени. Тоест операцията, която описвате по никакъв начин не може да повлияе на борда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
mktmkr
преди 9 години
С извинение, написаното от вас е безкрайна глупост и показва изключително непознаване на материята:1. От ликвидна гледна точка най-големите плащания за бюджета са през първите два месеца на годината. Освен падежа на облигации имаме вноска за ЕС, субсидии за земеделците и тн., също така Фонда за гарантиране на влоговете не може да остане на нула 2. Емисията облигации отиде да покрие бюджетния дефицит и стабилизирането на банковата система. 3. и 4. Предвиденото мостово финансиране ще е на добра цена поради няколко причини: Банките в ЕС са пълни с краткосрочна ликвидност, която се разменя на отрицателни лихви в късия край на кривата, а ЕЦБ продължава да налива ликвидност. Тоест изброените по-горе банки с готовност ще се включат в заема, защото е изгодно за тях и изобщо няма да играят за "чужда сметка". Червените куфарчета, масоните и илюминатите са последните, които ще си набият парите примерно на 3М Euribor + 30 точки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 11
Лъско
преди 9 години
Чекай малко, той младежа черешар едва ли може да схване цялата схема.Май младежа накрая ще се окаже само един бушон. Не че някой го възприема насериозно като министър на финансите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 7 rate down comment 14
григор
преди 9 години
Според няколко източника, посочва Ройтерс,, ще се тегли спешно заем, за да се рефинансира падежа на глобалните облигации в долари през януари 2015. Накратко: 1. нямаме пари за външния дълг 2. емисията облигации от лятото, дето уж беше именно за тази цел, се оказа вятър и мъгла 3. предвиденото мостово финансиране е краткосрочно и при тази спешност ще е на безумна висока цена 4. няма банки, които при това положение да дадат пари - не са луди. Но могат да играят от свое име за чужда сметка, за което явно става дума 5. Чуждата сметка ще е на червените куфарчета - нашите олигарси, които практически държат онзи доларов заем на Велчев с падеж през 2015, който иначе изгаря. 6. Парите за целта ще им се отпуснат от родните банки 7. Те пък ще получат пари от бюджета - промените са записали милиарди за наливане на ликводност в тях (1 млрд. допълнително само за ***) 8. парите ще им бъдат наляти като левови депозити 9. с тях банките ще закупят валута от БНБ - т.е. от Борда 10. и схемата гърми
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 0
Лъско
преди 9 години
Фискалния резерв си го пазят за други неща.А ние да го поемаме задружно, целия да го поемем, както казва момчето което ни е минфин. Едно такова самодоволно и високомерно гледа, направо да ти се поиска да му го поемеш целия.Дълга де, да не си помислите нещо друго.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 0
Risteto
преди 9 години
Аз пък питам какво стана с фискалния резерв?Нали уж имаше 9 млрд. лв там!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
pernik
преди 9 години
Младежът много го бива като трябва ние да поемаме, ама един такъв младежки го дава. Нали той няма да е на постна пица, нека ние да поемаме с задружни усилия и въпреки че все поемаме да го караме на постни пици, защото поетото отива по некакви други направления.А за народа нъцки, само да плати сметката накрая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 3
ABBA
преди 9 години
Приходите на Орешарски се издъниха, понеже БСП и ДПС разрешиха на монополите да демонтират акцизните измервателни уреди.Сега, вместо да умуваме къде и кога да се разстрелят виновните за КТБ, ние разискваме за видът на вазелина, който ще ни предложат....*** народ, слаба държава!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 0
korker
преди 9 години
Ще го поемаме ли? Добре ли ще го поемем, да ни влезе едно хубаво :)4.5млрд.лв. са си по 700лв. на български гражданин, или по къде 2 хил.лв. на работещ. Хич не е малка сумата, после тия пари ще трябва да се връщат. Поне като ги поемаме, парите да се раздадат на народа и да се знае защо после ще се връщат. А така хем го поемаме, хем насреща нищо няма за народа, хем после ще се връща. Демек, тройно го поемаме :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още