IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е първа в ЕС по дял на населението, което не може да си позволи отопление на дома

Проблемът е най-слабо изразен във Финландия и Люксембург

18:29 | 04.01.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

България е на първо място в Европейския съюз (ЕС) по дял на населението, което не може да си позволи да отоплява жилищата си адекватно, показват данни на европейската статистическа служба Евростат.

През 2016 г. 39,2% от българите не са можели да си позволят адекватно отопление, сочи европейската статистика. Това е повече от 4 пъти над средното за ЕС ниво, което е 8,7%.

Положителното в статистиката е, че делът на българите, които не могат да си позволят отопление, намалява значително за периода 2006-2016 г. Десет години по-рано почти 70% от българите не са можели да си позволят адекватно отопление на жилището.

Тенденцията за намаление е валидна и за целия ЕС. Данните общо за Съюза са от 2010 г., като тогава затрудненият с отоплението дял на населението е 9,8%. Пикът му е отчетен през 2011 г. - 11%.

На второ място в ЕС по дял на населението, което не може да си позволи отопление, са Литва и Гърция с по 29%. Следва Кипър с 24% и Португалия с 22%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 15:31 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
julian12
преди 6 години
Потърси други статии и ще се убедиш, че много отдавана около 50% от хората в България не могат да си позволят основни неща. Та хора като кухавия да не ми обяснявагт, че България не е блато. Жалко, но много малък процент имат качествен начин на живот.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Веск
преди 6 години
Тази наша държава днес я има само за да се краде, да се усвояват фондове, поръчки, бюджети и никакво отопление няма значение. Преди дни пък казаха , че 48 процента от хората не могат да си позволят основни разходи, стоки и издръжки. То отоплението е една от тях. Иначе в евроуйдурмите, стабилността, натовската сигурност, макропараметрите и т.н сме гУУУУУУлеми . Държавата на мафията и мутрите добре е притиснала народа, откраднала е повече от допустимото. Ами нали това е целта на държавата на мафията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 3
supertrader
преди 6 години
Измишльотини, преди 2008 - *** икономиката пушеше и в България влизаха пари, приръста на населението беше положителен и повече да са били хората които не могат да си позволят отопление е просто невъзможно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още