IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предоговаряне на дългосрочните договори за ток - точно попадение за енергетиката

Броени седмици преди новия регулаторен период преговорите с ТЕЦ „Марица Изток“ 1 и ТЕЦ „Марица Изток“ 3 още не са започнали

11:23 | 17.06.14 г. 4
<p>
	Снимка: <em>ЕК</em></p>

Снимка: ЕК

"Досега електроенергията, изкупувана от централите, се използваше само на вътрешния регулиран пазар", обясни икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна икономика (ИПИ). Един от вариантите е сега част от електричеството да отива на свободния пазар, както и да се изнася.

От съобщението на енергийния регулатор обаче не става ясно правени ли са оценки на пазара и дали за централите ще е изгодно да изнасят произведената енергия. „Няма пречки токът да бъде изнасян. Големият въпрос е дали предложените условия са изгодни за компаниите и дали те ще ги приемат“, допълни Стайков.

ДКЕВР не уточнява и как точно електричеството от централите ще излезе на свободния пазар – дали НЕК ще го изкупува и изнася, или самите компании ще търсят пазари. Второто е много по-сложно за реализация и рискът е по-голям, допълни икономистът.

Стайков припомни още, че двете централи имат акционери и кредитори и промяна във финансовите условия ще трябва да бъде съгласувана и с тях.

За него има и вариант за „разсрочване“ на годишните задължения за изкупуване на НЕК, „подобно на начина, по който се разсрочват кредити“. Трети вариант е директно покриване на част от задълженията за изкупуване на енергия на НЕК от държавния бюджет. В този случай обаче трябва да се поиска разрешение от ЕК, за да не се окаже, че това противоречи на европейското законодателство в областта на директната държавна помощ.

"Със своето решение за предоговаряне ДКЕВР постановява на НЕК да води преговорите с двете централи - очевидно на корпоративна основа", казва Калоян Стайков. Той обаче се опасява, че така отново могат да бъдат договорени неблагоприятни условия за обществото и бизнеса, а не е ясно кой ще носи отговорността за това. Нещо повече, договорите са сключени с ясните ангажименти на правителството, а сега държавната компания трябва да ги предоговори.

Икономистът припомни, че с дългосрочните договори за доставката на природен газ се ангажират правителството и парламентът. Договорите с двете централи обаче не попадат в тази категория. 

Все още няма информация преговорите с двете компании да са започнали, макар и до началото на новия регулаторен период да остават броени дни. Вече се появиха и сигнали за отстъпление от страна на ДКЕВР. Крайното решение за цената на тока се очаква на 30 юни, като от енергийния регулатор вече признават, че не очакват договорите на двете топлоцентрали да бъдат променени до тази дата. 

Председателят на ДКЕВР Боян Боев коментира, че Комисията може да преразгледа ценовото си решение, ако НЕК не успее да постигне заложените параметри и се получат допълнителни "дисбаланси на паричните постъпления". Енергийният регулатор обаче има допълнителни оръжия срещу отказа на инвеститорите да преговарят и Боев гарантира, че те ще бъдат използвани в случай на нужда. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:19 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 3
tonitov
преди 9 години
Само упорни точки от нагли лъжи опунента да се омаскари, и успяват за седми път управляват, прехода удължават и народа оголяват. Точно така както го иска. Мачкат ни за да ги уважаваме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 23 rate down comment 1
novak li sam
преди 9 години
Възможно е да има и по-дълбок замисъл от страна на управляващите и техните стойневци и американците. При предоговаряне на цената може и да прецакат народа - след 3-4 години централите да останат американски, вместо да станат държавна собственост. Като нищо за пари Стойнев, Орешарски и тяхната кукла на конци Боев ще накарат НЕК да подпише, че поради промяна в цените отпада клаузата за прехвърляне на собствеността след 15-та година.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 21 rate down comment 4
bgMan
преди 9 години
Да бе... Все Костов, Борисов, американците... били виновни.А Румен Овчаров дето накрая подписа договора с уж американските ТЕЦ хич не е виновен, нито Ахмед Доган, Г. Първанов, Луканов или Жан-виденовите соц. експерти.Вината винаги е извън нашата партия и извън нашата мафия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
misanthrope
преди 9 години
A,кво стана?Костов е виновен!!!!:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още