IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК не е готова с доклада си за България, да не го чакаме на 22 юли

Говорителят на комисията отказа да коментира какъв ще бъде тонът в доклада, показа изненада за обществения интерес и посочи, че партиите също трябва да покажат повече ентусиазъм

18:36 | 05.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
ЕК не е готова с доклада си за България, да не го чакаме на 22 юли

Докладът на Европейската комисия (ЕК) за България няма да бъде публикуван на 22 юли, както съобщават някои български медии. Това заяви в понеделник говорителят на ЕК Марк Грей на среща с журналисти в Брюксел, на която присъстваше и представител на Investor.bg.

Поради факта, че докладът все още не е готов, Грей не пожела да коментира какъв ще бъде тонът в него и какви препоръки ще има към страната ни.

Той обаче сподели, че вероятно ще бъде запазена тенденцията от предишни доклади и ще се обърне внимание на напредъка в съдебната реформа. Грей посочи, че, както и досега, докладът няма да заема позиция дали дадена партия е права, или не, а ще се обръща внимание само на въпроса дали политиките са подходящи за постигане на целите.

Грей сподели още, че е изненадан от вниманието, което се отделя на доклада в България, както и на силния обществен натиск за реформи в страната, за да се отговори на неговите препоръки. От страна на политическите партии обаче това желание не е толкова видимо, уточни той.

Марк Грей изрази задоволство от стратегията за реформа в съдебната система и посочи, че това е сериозен документ, в който се обръща внимание на всички важни аспекти и въпроси.

Позицията на Европейската комисия е, че трябва да се работи по посока промяна в няколко направления. Едно от тях е прилагането на законите и произнасянето на ефективни присъди, които не са в долната граница на предвидения в законите диапазон.

В страната ни има проблеми с т.нар. предварително задържане, което се осъществява в много страни при сериозни обвинения и очаквания за високи присъди. „Не може обжалванията да се правят от плажа, това трябва да става от килиите”, посочи Грей.

Той каза още, че през последната година се наблюдава подобрено сътрудничество между Европейската комисия и българската администрация на техническо ниво, като не пожела да посочи дали това се дължи на промяна на политиката след смяната на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:44 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още