IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банките ще информират клиентите при промяна на лихвите

Специално при заемите банките ще трябва да уведомяват кредитополучателите и при всяка промяна на общите разходи, която засяга интересите им

20:26 | 07.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Банките ще информират клиентите при промяна на лихвите

Правителството одобри днес проект на промени в Закона за кредитните институции, съгласно изисквания на ЕС, съобщи пресслужбата на Министерския съвет.

Банките ще бъдат задължени да информират клиентите си при промяна на лихвите. Специално при заемите банките ще трябва да уведомяват кредитополучателите и при всяка промяна на общите разходи, която засяга интересите им.

Предвижда се промените да влязат в сила от началото на следващата година, но преди това трябва да бъдат одобрени и от парламента.

С измененията в проекта се предвижда БНБ като орган, който осъществява надзор върху банките в страната, да отчита потенциалното въздействие на своите решения върху финансовата стабилност на другите държави от ЕС, в които съответните банки осъществяват дейност.

Изискването подчертава потенциалното въздействие, което могат да имат актовете на надзорния орган в другите държави от ЕС, за което сътрудничеството между отделните компетентни органи е от ключово значение. Проектът дава и правна основа на участието на БНБ в Комитета на европейските банкови надзорни органи и спазването на неговите насоки в местната банкова система.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:07 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още