IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават ЕРП-тата на прокуратурата

Нарушенията на трите дружества, открити при регулаторния одит, са ставали и с участието на държавни служители, заяви премиерът Бойко Борисов

14:21 | 14.07.10 г. 2
Автор - снимка
Създател
Дават ЕРП-тата на прокуратурата

Данните от регулаторния одит на трите електроразпределителни предприятия (ЕРП) – ЧЕЗ, ЕВН, Е.ОН ще бъдат предадени още днес на главния прокурор, заяви пред журналисти след днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов.

Борисов посочи, че докладът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която е извършила одита, ще бъде изпратен на главния прокурор, защото тези нарушения са ставали и с мълчаливото съгласие на държавата, с участието на държавни служители в бордовете на директорите.

Едно от дружествата има около 200 млн. лева в банка, а има неизпълнени задължения за инвестиции за присъединяване на клиенти към мрежата, даде пример премиерът. „Ние не сме против чуждите инвеститори, но искаме да си вкараме ред в държавата“, каза Борисов.

От своя страна, председателят на ДКЕВР Ангел Семерджиев посочи, цитиран от БТА, че на електроразпределителните дружества ще бъдат дадени констативни протоколи от одита и ще бъдат изготвени наказателни постановления за най-сериозните нарушения.

Анализът показва например, че ползването на консултантски услуги със свързани лица се увеличава от 200% до 400% при различните ЕРП-та от 2005 г. досега, допълни Семерджиев.

Вчера беше оповестено резюме от доклада на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране във връзка с извършения регулаторен одит на трите компании, снабдяващи с електроенергия крайните потребители в страната.

В документа са посочени многобройни нарушенията, като много от тях за извършени и от трите дружества, а други – от едно или две. Въпреки това във вторник от ДКЕВР коментираха, че не се предвижда отнемане на лицензите, а глоби, които по закон са до 1 млн. лв. за всяко нарушение.

Ангел Семерджиев вчера не обяви дори, че ще даде резултатите от одита на прокуратурата, а само че ще предаде докладите на компетентните органи, "ако му бъдат поискани".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:12 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
toni_sf
преди 13 години
:))) е сетих се нещо друго, деиствително трябва да се премахнат всички такива сделки, тия бордове на директори все големи заплати, а знае ли се тези членове на тези бордове ,дали да не дават процент на някой че са избрани там, има слухове че до 40% от заплатата им отива я кьм партийна каса я на даден лидер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
toni_sf
преди 13 години
би трябвало според мен този семерджиев като предшественика си да бьде линчуван от народа, той не е комисия а защитава интересите на чуждите компании, а колко пьти трябва да се обясно на този народ ,че печалбите от това нещо отиват за осигуровките на техните пенсионери, и е време наистина да се разгледат всички такива договори, за прьв път ще подкрепя лидера на атака, защото тока може да бьде между 3-8ст на киловат , парното за тристаен апартамент да е в порядька на 40-50лв с топлата вода , а за тези които са на газ , трябва да им е с поне 30% по ниско
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още