IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Подписват споразумения за защита на авторските права в туристически обекти

Според министерството на икономиката, за първи път в страната се създават условия за прилагане на Закона за авторското право по отношение публичното изпълнение на звукозаписи

11:20 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Подписват споразумения за защита на авторските права в туристически обекти

Собствениците на хотели и ресторанти ще могат да получат лиценз за публично изпълнение на музикални звукозаписи и видеозаписи до 2014 г. Това предвижда предстоящото подписване на Рамкови споразумения за защита на авторските права в туристическите обекти.

Ръководствата на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) и ПРОФОН и МУЗИКАУТОР ще подпишат споразуменията днес в Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ), съобщава пресцентърът на министерството.

"С това за първи път в демократичната история на България се създават предпоставки за ефективно прилагане на Закона за авторското право и сродните му права по отношение публичното изпълнение на звукозаписи и записи на музикални аудио-визуални произведения при използването им от страна на бизнеса", отбелязва пресцентърът на МИЕТ.

Законът за авторското право и сродните му права постановява, че ползвателите от хотелиерския и ресторантьорския браншове, които излъчват музикални произведения публично, дължат възнаграждение на продуцентите и изпълнителите, припомня министерството. Обичайна практика в цял свят е събирането и разпределянето на тези възнаграждения да става чрез посредничеството на дружества за колективно управление на права, каквото е ПРОФОН.

МУЗИКАУТОР, от своя страна, представлява композиторите и авторите на литературни произведения, свързани с музика, както и музикалните издатели при колективното управление на техните права.

След дългогодишни опити за постигане на споразумение и активни двумесечни преговори със съдействието на МИЕТ И Министерството на културата през 2010 г. двете сдружения постигнаха взаимно приемливи параметри, по които членовете на БХРА и техните наематели да сключат индивидуални договори.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още