IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

След 2013 очакват поскъпване на тока и заради парниковите газове

Цената на електроенергията ще се увеличава, за да бъдат изпълнени екологичните изисквания на ЕС

17:02 | 27.09.10 г.
След 2013 очакват поскъпване на тока и заради парниковите газове

От 2013 г. ще се увеличат значително разходите за производство на ток, прогнозира заместник-председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски, цитиран от БТА.

България е една от осемте страни-членки на ЕС, които са постигнали споразумение за удължаване срока на закупуване на вредните парникови емисии. От 2013 г. обаче започва третият период от договора на България с ЕС за купуването на емисии парникови газове, според който страната ни трябва да инвестира точно толкова в модернизиране и въвеждане на очистващи инсталации в производствата си, колкото би дала за закупуване на същото количество квоти.

Според Евростат средната цена на електроенергията във всички страни членки на ЕС е в рамките на 17 евроцента на киловатчас или 34 стотинки, а в България е 14,5 стотинки, посочи Терзийски. Той прогнозира, че у нас цената на електроенергията ще се увеличава, за да бъдат изпълнени всички критерии на ЕС за инвестиции в екология и безопасни условия на труд.

Съгласно споразумението, през 2013 г. 70% от квотите ще са безплатни, а останалите 30% трябва да се купят. През всяка следваща година до 2020 г. безплатните квоти се намаляват с по 10% и се увеличават с по 10 на сто платените квоти.

При всички случаи предприятията ще увеличат себестойността на електроенергията, която произвеждат със стойността на една квота парников газ за всеки мегаватчас произведена енергия, категоричен е експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още