IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Христо Ковачки засега отказва да спре замърсяващия ТЕЦ Брикел

Продължава да се търси компромис ТЕЦ Брикел да не се затваря изцяло, стана ясно от думите на министър Трайчо Трайков

10:57 | 22.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Христо Ковачки засега отказва да спре замърсяващия ТЕЦ Брикел

Собственикът на ТЕЦ Брикел Христо Ковачки не е готов да спре предприятието, тъй като прави инвестиция за въвеждане на екологични технологии на горивните инсталации. Това съобщи днес министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков след среща между синдикати и собственика на „Брикел", на която беше обсъдено бъдещето на дружеството.

Както е известно, поради неизпълнение на екологичните изисквания на Европейския съюз и изчерпване на лимита за работа със старите замърсяващи инсталации, Министерството на околната среда и водите (МОСВ) разпореди до края на октомври предприятието да бъде затворено.

В началото на септември имаше подобна среща на същата тема между министрите на икономиката и енергетиката и на околната среда с Ковачки, на която беше постигната договореност бизнесменът да инвестира в „Брикел“ 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация, което би трябвало да стане до март 2012 г.

В тази връзка Трайков коментира, че „въпросът е в посока на това дали може да има някакъв компромис - нещо да работи, а през това време да бъдат подкрепени хората, които ще бъдат освободени, за да може, когато предприятието пак заработи, отново да бъдат назначени“.

Само преди три дни министър Нона Караджова посочи, че затварянето на ТЕЦ Брикел няма алтернатива. Тогава Караджова потвърди информацията от началото на октомври, че МОСВ ще изисква замърсяващия ТЕЦ, чийто собственик е бизнесменът Христо Ковачки, да бъде затворен до края на октомври. Освен това тя информира, че към момента няма официален отказ от собственика на ТЕЦ-а да бъде затворен, обаче не са започнали и подготвителни мероприятия за затварянето му, каквито би трябвало вече да има.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
bate Goiko
преди 13 години
Срам!!! Един човек трови цялата държава, плащаме глоби на ЕС заради него и просто няма кой да го спре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още