IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нона Караджова: Затварянето на ТЕЦ „Брикел“ няма алтернатива

Към момента няма официален отказ ТЕЦ-ът да бъде затворен, но не са започнали и подготвителни мероприятия за затварянето му

15:07 | 18.10.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
Нона Караджова: Затварянето на ТЕЦ „Брикел“ няма алтернатива

Затварянето на ТЕЦ „Брикел“ няма алтернатива, стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти днес. Както стана ясно още през пролетта, ТЕЦ „Брикел“ и още няколко топлоелектрически централи не отговарят при работата си на екологичните изисквания на Европейския съюз.

Освен това ТЕЦ „Брикел“ вече е изчерпал и разрешените му за ползване до края на 2011 г. 20 хил. часа работа със сегашните инсталации.

Караджова потвърди, че министерството ще изисква замърсяващият ТЕЦ, чийто собственик е бизнесменът Христо Ковачки, да бъде затворен до края на октомври.

Тя поясни, че към момента няма официален отказ от собственика на ТЕЦ-а да бъде затворен, обаче не са започнали и подготвителни мероприятия за затварянето му, каквито би трябвало вече да има.

„Неприятно е“, че протестите на синдикатите във връзка със затварянето на ТЕЦ-а са насочени към правителството, а не към собственика, който отдавна знае за необходимостта от спазване на екологичните изисквания, посочи Караджова.

Тя каза още, че Министерството на труда и социалната политика обмисля вариант за алтернативна заетост на част от работещите в ТЕЦ „Брикел“, които скоро ще останат без работа, като например да се включат в рекултивацията на нарушени минни терени в региона.

На въпрос на Investor.bg във връзка с евентуално строителство на нови сероочистващи инсталации в „Брикел“, за каквито беше официално съобщено, че Ковачки е поел ангажимент за в бъдеще, Караджова посочи, че министерството подкрепя всяка такава инициатива, но дотогава сегашните инсталации би трябвало да са затворени, тъй като не отговарят на екологичните изисквания. Тя допълни, че другият вариант е да се закупят евентуално допълнителни квоти за вредни емисии, които биха стрували около 100 хил. лв., каквито Ковачки е заявил, че няма възможност да закупи.

Караджова допълни, че не й е известно Ковачки да е внесъл банкова гаранция за започване на изграждането на сероочистващи инсталации в ТЕЦ „Брикел“, какъвто ангажимент той беше поел преди седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
val_di16
преди 13 години
Плачете на Ковачки, не на държавата Седем години е достатъчно дълъг период за изграждане на сероочистките. Но не беше направено. Защо държавата да плаща глоби и да е отговорна за работниците? Нали си имате РАБОТОДАТЕЛ?!? Обърнете се към него. И Синдикатите - защо чак сега се наддигат? Май някой им е запушвал до сега устата!?!?!?!?Аз като данъкоплатец не съм съгласен да се дават пари от моите данъци за плащане на глоби за да работи предприятието. От доста години е ясно какво трябва да се направи, но собственика не го е направил. Да спрат да реват на държавата, а да ходят да се разбират с Ковачки къде е спал до сега.Ковачки не си е изпълнил задълженията да си приведе предприятието съгласно изискването, а стига толкова сме покривали чужди масрафиПРОТЕСТИРАЩИТЕ ТРЯБВА ПРИ КОВАЧКИ ДА ОТИДАТ. ПРОФСЪЮЗИТЕ СА НАЯСНО С ТОЗИ ФАКТ.Ковачки защо не вложи 15 млн които получи от американците за земята на брикел/брикел му излезе без пари/,но си ги похарчи в сърбия и сега
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още