IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Затварят „Брикел“ до края на октомври

Предприятието на бизнесмена Христо Ковачки не е изпълнило екологичните норми

13:16 | 27.09.10 г.
Автор - снимка
Създател
Затварят „Брикел“ до края на октомври

До края на октомври трябва да бъде затворен ТЕЦ Брикел заради неспазване на екологичните норми на Европейския съюз (ЕС). Това обяви днес зам.-министърът на околната среда и водите Евдокия Манева на организирана от КТ Подкрепа кръгла маса по въпроси от енергетиката.

По думите на Манева, цитирана от БТА, трябва да изберем или да плащаме огромни санкции, или да предприемем мерки за спазване на европейското законодателство.

Зам.-министърът припомни, че още през 2003 г. е била приета програма за съответствие от Европейския съюз за привеждане в норми на редица сектори, най-вече - в енергетиката.

Евдокия Манева съобщи, че са проведени срещи с представители на всички ТЕЦ-ове в страната, които още не са изпълнили съответните екологични норми, и са изготвени графици, по които те трябва да ги изпълнят.

„Уточнили сме приемливи условия, които ще удовлетворят исканията на ЕС, единствено с ТЕЦ Перник и „Брикел" това не бе постигнато“, каза Манева. Четирите блока на ТЕЦ Перник, които не отговарят на нормите, вече са спрени, а до края на октомври трябва да преустанови работа и „Брикел", подчерта Манева.

Според зам.-министъра Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол може да прецени дали има възможност и дали ще е изгодно да бъде „развалена“ приватизацията на „Брикел“, чийто собственик е Христо Ковачки.

В началото на септември от Министерството на икономиката и енергетиката и това на околната среда и водите съобщиха, че ще поискат от Европейската комисия (ЕК) да бъде удължен срокът на работа на пет ТЕЦ-а, между които ТЕЦ Бобов дол, ТЕЦ Марица 3 и ТЕЦ Брикел - и трите собственост на бизнесмена Христо Ковачки.

Тогава министър Нона Караджова обясни, че най-тежко е положението на „Брикел“, тъй като централата вече е изчерпала отпуснатите й 20 хил. часа работа със сегашните инсталации, които не отговарят на екологичните изисквания.

Такова запитване беше отправено вече веднъж в края на миналата година, а през пролетта на тази ЕК официално отговори, че отказва удължаване на първоначалните срокове.

Караджова коментира в началото на месеца, че ще има и запитване дали на „Брикел“ и евентуално на други ТЕЦ-ове в страната може да се отпуснат квоти за вредни емисии от резерва на държавата, който е безплатен за съответните предприятия и по принцип е предназначен за нови горивни инсталации.

Преди почти месец министър Трайчо Трайков съобщи, че е постигната договореност с Христо Ковачки да инвестира в Брикел 38 млн. евро за изграждане на модерна сероочистваща инсталация, което би трябвало да стане до март 2012 г.

Днес зам.-министър Манева информира, че в момента приключва досъдебната процедура и предстои влизането в съда в Страсбург на наказателна процедура спрямо България за нарушаване на нормите на серен диоксид в атмосферния въздух. От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) допускат, че може да бъдат заведени и още две наказателни процедури - за таваните на всички излъчвани от ТЕЦ-ове вредни вещества в атмосферата, както и за прага на прахови частици в атмосферния въздух.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още