IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие единна данъчна ставка на ДДС в туризма от 9 на сто

Депутатите гласуваха на второ четене промените в закона за ДДС

14:14 | 17.11.10 г.
Парламентът прие единна данъчна ставка на ДДС в туризма от 9 на сто

Парламентът гласува единна данъчна ставка от 9 процента за групови и индивидуални настанявания в хотели. Това стана, след като депутатите приеха на второ четене промени в закона за ДДС.

Досега ставката за индивидуални настанявания беше 20 процента, а за групови - 7 на сто.

Не беше прието предложението на Мартин Димитров от Синята коалиция текстът за единната ставка да отпадне.

"Българският премиер обеща да не увеличава данъци, а и налозите не трябва да се вдигат, особено през 2011 г.", каза Димитров, цитиран от БТА. Според него един от отраслите, от които се очаква да вървят добре догодина и да "издърпат" нагоре и цялата българска икономика, е именно туризмът.

„Затова точно там не трябва да се повишават данъци, това ще има лошо отражение за цялата икономика и ще бъде една от причините растежът да бъде по-нисък от очакваното“, предупреди той. Димитров отбеляза, че никой не иска от България точно в тези срокове да бъде вдигнат данъкът.

Алиосман Имамов от ДПС допълни, че почти всички държави в ЕС, с едно изключение, имат диференцирани ставки.

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова (ГЕРБ) заяви, че важно да се направи единната ставка и не е съгласна с каквито и да е компромиси за диференцирана ставка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още