IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Единната данъчна ставка на ДДС в туризма от 9% мина на първо четене

Предвижда се новата ставка да е в сила от 1 април 2011 г.

14:12 | 21.10.10 г.
Единната данъчна ставка на ДДС в туризма от 9% мина на първо четене

Данъчната ставка за настаняване в туристическия сектор вече ще е в размер 9 на сто. Това е записано в проекта за промени в Закона за данък върху добавената стойност, която народните представители приеха на първо четене, съобщи БТА.

Ставката вече е уеднаквена за организираните и за груповите пътувания. Досега ставката на ДДС за организиран туризъм беше 7%, а за индивидуален 20 на сто.

Новата ставка ще се прилага за всички доставки по настаняване. Предложено е новият размер на данъчната ставка да е в сила от 1 април 2011 г. с оглед на предварително сключените договори за туристически пакети за следващия сезон.

Съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров посочи, че решението за повишаване на ставката в туризма е прибързано и не е по искане на Европейската комисия. Според него в криза не трябва да бъде повишена ставката. Той добави, че няма да подкрепят предложените промени в закона.

Мотивацията за тези промени не е правилна, посочиха и от ДПС. Важно е да се знае какво е съотношението между организираните и неорганизираните туристи и какви ще са приходите към фиска.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:18 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още