IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За "Цанков камък" има да се плащат още 68 млн. евро

През януари 2011 г. предстои пълното влизане на хидровъзела в експлоатация

18:10 | 17.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
За "Цанков камък" има да се плащат още 68 млн. евро

За да се изплати окончателно построяването на хидровъзела "Цанков камък", Националната електрическа компания (НЕК) остава да заплати още 68 милиона евро, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Красимир Първанов по време на поискано от парламентарната комисия по икономика и енергетика изслушване за състоянието на НЕК.

Първанов уточни, че през януари 2011 г. предстои пълното влизане на хидровъзела в експлоатация.

За тогава е планирано да влязат в експлоатация и двата блока на ТЕЦ Марица Изток 1. В момента блоковете работят на тестов режим. По думите на Първанов предварително сключените договори за изкупуването на електроенергията от Марица изток 1 не са изгодни, тъй като цената е много висока.

Шефът на НЕК направи предложение собствениците на съоръжения с възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) да внасят гаранционни депозити в размер на 2-5% от стойността на бъдещия енергиен проект, за да е сигурно, че той ще бъде построен, тъй като към момента има много заявления за ВЕИ, които ангажират инвестиции на НЕК, без да е сигурно, че съоръженията ще бъдат построени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още