IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достъпът до широколентов интернет в България расте

Според ЕК високоскоростните интернет връзки в България и Румъния се увеличават най-бързо заради липсата на остаряла инфраструктура

19:14 | 25.11.10 г.
Автор - снимка
Създател
Достъпът до широколентов интернет в България расте

Достъпът до широколентов интернет в България се е увеличил през тази година, но страната ни продължава да заема предпоследното място в Европейския съюз (ЕС) по този показател.

Това показа последното проучване на широколентовия достъп в ЕС на Европейската комисия (ЕК), резултатите от което бяха публикувани днес.

В началото на юли проникването на широколентовия интернет достъп у нас се е увеличило до 13,9% в сравнение с 13% преди година.

Стойността е сред най-ниските в ЕС, като единствено в Румъния достъпът до бърз интернет е по-ограничен от този в България, като обхваща 13,7% от интернет потребителите.

Средното му ниво на проникване за ЕС е два пъти по-високо и възлиза на 25,6%. Дания и Холандия са начело, като близо 40% от домакинствата в двете страни вече имат широколентов достъп до глобалната мрежа с висока скорост на връзката.

През 2009 година 24% от гражданите на ЕС са използвали високоскоростни интернет връзки.

Проучването показа още, че скоростта на широколентовия интернет в ЕС се е повишила рязко в рамките на последната година.

През юли 2010 година 29% от широколентовият интернет достъп в Европа поддържа скорост от най-малко 10 мегабита в секунда (Mbps).

За сравнение през юли 2009 година едва 15% от широколентовите линии са били в състояние да постигнат тази скорост.

Въпреки по-високата скорост ЕК предупреждава, че все още трябва да се направи много, за да се постигнат европейските цели за достъп до бърз интернет.

„Бързият широколентов достъп е кислорода в света на дигиталните технологии и е от голямо значение за просперитета на Европа", заяви Нели Крус, която е комисар на ЕС за цифровите технологии.

От проучването на ЕК става ясно, че високоскоростните интернет връзки в България и Румъния се увеличават най-бързо заради липсата на остаряла инфраструктура. Изледване на университетите в Оксфорд и Овиедо, проведено през октомври 2010 г., показа, че България е на четвърто място по качество на широколентовия интернет в света.

ЕК има за цел да даде достъп на всеки европейски гражданин до интернет със скорост от поне 30Mbps до 2020 г. През следващите десет години половината от всички 220 млн. домакинства в ЕС трябва да имат широколентов интернет със скорост от поне 100Mbps.

В момента само около 5% от всички широколентови мрежи могат да постигнат скорост от 30Mbps и едва 0,5% до 100Mbps или по-висока.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:33 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още