IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До юни 2011 големите градове трябва да намалят замърсяването на въздуха

Транспортът, мръсните улици и отоплението на дърва са основен източник на фини прахови частици и могат да ни докарат санкция от Брюксел

10:37 | 27.11.10 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Снимка: Investor.bg</p>

Снимка: Investor.bg

Най-късно през юни 2011 г. големите български градове трябва да намалят нивото на фини прахови частици до границите, определени в евродиректива от 2008 г. Това съобщи пред журналисти във Велинград Иван Ангелов, директор на дирекция "Опазване на чистотата на въздуха" в МОСВ.

Преди няколко седмици стана ясно, че Европейската комисия е започнала процедура за нарушаване на общностното право срещу България заради наднормените нива на този замърсител, регистрирани през 2007 и 2008 г. В 30 общини е установено наднормено съдържание на прах в атмосферния въздух без тенденция за намаляването му.

Европейската директива за чист въздух е предоставила възможност страната ни да кандидатства за удължаване на срока, в който да покрие изискванията. Заради лошото качество на общинските планове за справяне с проблема през 2009 г. това ни е отказано, заяви министърът на околната среда и водите Нона Караджова.

Въпреки това сега имаме нов шанс да постигнем удължаване на срока, но само до лятото на 2011 г. Това може да се случи само ако 30-те общини изготвят качествени програми с конкретни мерки до март 2011 г.

Екоминистерството в момента помага на общините да разработят плановете, посочи Ангелов. Той уточни, че в някои общини нормите се превишават до 200 дни в годината.

Основните източници на фини прахови частици са транспортът, мръсните улици, отоплението с брикети и дърва през зимата, както и промишлеността.

Според Нона Караджова много бързо може да се реагира с мерки като регулиране на трафика, миене на улиците и строг контрол дали асфалтът се цапа от камионите на строителните фирми. Смяната на типа битово отопление обаче е много сложен въпрос, заяви Караджова.

От друга страна, общините имат проблеми с финансирането и трудно можем да очакваме улиците да се мият често, коментираха експерти.

Караджова обясни, че общините ще изчисляват с математическо моделиране кои са им основните замърсяващи източници.

Засега най-строгата санкция, която може да бъде наложена на кметовете, е да бъдат глобени с няколко хиляди лева, но това няма да реши проблема.

Общините, които трябва да направят планове за по-чист въздух са Асеновград, Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Видин, Враца, Горна Оряховица, Гълъбово, Девня, Димитровград, Добрич, Камено, Кърджали, Ловеч, Монтана, Несебър, Пазарджик, Перник, Пирдоп, Плевен, Пловдив, Раднево, Русе, Смолян, София, Сливен, Стара Загора, Хасково и Шумен.

Най-често средноденонощната норма за фини прахови частици се превишава в Перник, София, Пловдив, Плевен, Велико Търново и Смолян.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 31 rate down comment 1
grammozak
преди 13 години
Това са пълни глупости, ето една европейска карта от европейски сателит на замърсяването с NO2 от автомобилите, което е доста по-вредно от праховото. България си е направо зелен оазис на фона на европейската ***.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още