IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАНС разработвала Мирослав Найденов заради Калина Илиева?

Илиева подала сигнал, че земеделският министър й оказвал натиск за определени проекти по европейските програми

10:35 | 03.12.10 г.
Автор - снимка
Създател
ДАНС разработвала Мирослав Найденов заради Калина Илиева?

Министър Мирослав Найденов е бил подслушван повече от шест месеца. Всички негови разговори били записвани със СРС от агенти на ДАНС. Причината – сигнал срещу министъра, подаден от бившия ръководител на фонд "Земеделие" Калина Илиева, съобщава „24 часа“.

Тя твърдяла, че той й оказва натиск да допуска определени проекти по Програмата за развитие на селските райони.

Изданието твърди, че тя дори ходела на срещи с Найденов, окичена със записващи устройства.

Сигналът срещу земеделския министър е в един от 400-те имейла, които Калина е пратила и до европейската служба за борба с измамите – ОЛАФ. Мейлите са пускани срещу крупни фирми от месо- и млекопреработката, зърнопроизводители, животновъди и депутати.

След тях са спрени стотици проекти за близо 200 млн. евро. За много от проектите фермерите вече водят дела срещу фонд "Земеделие".

"Аз първо не знам дали написаното е истина. Не съм уведомяван за такова нещо и не знам за него. Не съм уведомяван и не съм бил викан", заяви пред bTV министър Мирослав Найденов.

"Не е важно какво Илиева е писала срещу мен. Аз няма как да съм знаел за такова нещо. Не съм се занимавал, не съм мислил за такива неща. Управлявам едно от най-ресурсните министерства. Спокоен съм за това, което върша, и съм убеден в правотата си. Проблемът е това, което е пускала тя за бенефициентите. В последните дни чувам, че са пратени над 400 сигнала до Брюксел. Това вреди на бенефициентите", каза още министърът.

Той посочи, че не е разговарял с премиера по темата.

„Видяхте, че всичко, което казва тя досега, е лъжа. Не искам да коментирам Калина Илиева. Не гледам на това като действие срещу мен. Това е действие срещу институция, действие срещу бенефициентите“, заяви още земеделският министър.

„Голяма част от имейлите са били изпращани от нейния персонален компютър и не знам какво точно е разпращала – нито за мен, нито за останалите. Притеснения за себе си нямам, притеснявам се за хората, които сега биват разследвани“, заключи Мирослав Найденов.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още