IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борислав Богоев заповяда да няма отстъпки по застраховка Гражданска отговорност

Забранява се застрахователите да плащат на брокерите и агентите възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други

10:17 | 07.12.10 г. 15
Борислав Богоев заповяда да няма отстъпки по застраховка Гражданска отговорност

Брокери и агенти да не предоставят отстъпки по застраховка Гражданска отговорност на МПС, гласи заповед на Борислав Богоев, заместник-председател на Комисията за финансов надзор, ръководещ управление Застрахователен надзор.

Справка на Investor.bg в интернет показа, че отстъпки все още има, но те са в рамките на 1%, а не както допреди месец - в размер на около 10%.

От заповедта не става ясно, дали ще бъдат отнемани лицензи на брокери и спирани правата на агенти, които не спазват наредбата на КФН и вчерашната заповед на Борислав Богоев.

Основание за отнемане на лиценза може да бъде чл. 163 ал. 6 от Кодекса за застраховане, който казва, че лиценз на брокер може да бъде отнет "когато е извършил груби или системни нарушения на този кодекс или на актовете по прилагането му или други съществени нарушения на закона, установени с влязъл в сила акт".

По време на Клуб Investor.bg от 26 октомври тази година, Борислав Богоев заяви, че 90% от брокерите са с нарушения на Кодекса за застраховане и че контролът над тях ще бъде засилен.

В същата заповед се забранява на застрахователите да плащат на брокерите и агентите възнаграждения под каквато и да е форма, включително за рекламни услуги, консултации и други.

Опасенията са, че след като КФН успя да намали комисионите за брокерите и агенти, може би някои посредници получават скрита комисионна под други основания.

"Целта е да се прекратят порочните практики за неоправдано намаляване на премията, което застрашава финансовата стабилност на пазара по задължителната застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите и свързаното с това накърняване правата и интересите, както на лицата, претърпели имуществени и неимуществени вреди в резултат от пътнотранспортни произшествия, така и на лицата, добросъвестно сключили задължителната застраховка", се казва в съобщение на КФН.

Със Заповед № 330 издадена от Борислав Богоев, се регламентира, че при разсрочено плащане на премията по „Гражданска отговорност”, размерът на вноските трябва да съответства на периода на покритие на застрахователния договор и плащането на всяка разсрочена вноска трябва да бъде в началото на периода, за който тя се отнася.

Целта на заповедта е да се прекрати недобросъвестно моделиране на застрахователните тарифи, чрез което се залага нарушаване на правилата и цялата дължима премия не се събира. Заповедта е превантивна мярка, насочена към запазване на прозрачността и предсказуемостта на пазара и своевременно предпазваща застрахователи от възможни вредни последици, както за самите тях, така и за потребителите на техните услуги.

Свързани компании:

ЗД Евроинс АД(5IC)

ЗАД Булстрад Виена иншурънс груп АД(4BI)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:24 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
Спящият бик
преди 13 години
Брокерството е аутсорсване на услуга, в което има икономическата логика. Ако застрахователят спестява 100 лв. от обработка на поръчките на крайни клиенти, дава 50 лв. на брокера и с 50 лв. повишава печалбата си. Чиста работа!Да не говорим за потребителите, които от брокера получават офертите на всички застрахователи и не им се налага да ходят на 100 места, за да намерят най-добрата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
Гари
преди 13 години
Много правилно решение. Един път и аз да похваля за нещо управляващите. Тия брокери бяха станали едни паразитни структури. Каква е логиката застрахователите да дават отстъпки на някакви други фирми, когато хората така и така ще си купят полиците от тях? Брокерството беше измислен бизнес, съществуващ, защото управителите на разните застрахователи играеха собствена игра чрез тях. Те си бяха агенти на практика, не брокери. Такова чудо няма никъде в Европа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 3
maduhator
преди 13 години
Богоев май си няма хал-хабер от търговия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
SubZero
преди 13 години
Ще, не ще, ще прави - като му се наредят на опашка няма да има избор. ГО и задължителна и всеки водач трябва да сключи такава застраховка. Брокерът ти като откаже на двама-трима, да видим на кой ще продава "каско" догодина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
hellwitch
преди 13 години
Resultata ot cqlata prostotiq e 4e zastrahovatelite sami ste si pravqt GO.Moq broker ve4e ne pravi GO. Pravi go samo ako si pravish i kasko.Prosto ne vijda smisul da pravi razhodi (administrativni i vreme) v zamqna na nisto.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още