IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Данъчните почват масови проверки на бензиностанции през януари

От следващата година влиза в сила изискването всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с НАП

14:47 | 10.12.10 г.
Данъчните почват масови проверки на бензиностанции през януари

Масови данъчни проверки предстоят през януари в обектите за търговия с течни горива в цялата страна, съобщават от Националната агенция за приходите (НАП).

Инспекторите ще посещават бензиностанции от големите вериги и малки обекти за продажба на акцизни стоки. Проверките започват, след като от идната година влиза в сила изискването всяка бензиностанция в страната да свърже фискалната си система с НАП. Според тези промени всеки обект ще подава напълно автоматично и без знанието на собствениците информация за натрупания дневен оборот.

От НАП ще имат достъп в реално време до всеки от касовите апарати по бензиностанциите. По информация от НАП средно 3000 бензиностанции в България отчитат месечно около 400 млн. лева оборот от продажба на течни горива.

След изграждането на връзката между фискалните системи на търговците с горива и НАП ще бъде възможно по компютърен път да се следят всички отклонения от среднодневните обороти за съответния обект, а при отчитането на такива отклонения данъчни инспектори ще посещават обекта за физическа проверка.

На бензиностанциите, които не изпълнят законовото изискване да свържат касовите си апарати с НАП, през януари ще бъдат налагани санкции, които могат да достигнат до 10 хил. лева. Възможно е и затваряне на търговски обекти, се посочва в съобщението.

Най-късно до края на септември 2011 г. всяка регистрирана по ДДС фирма трябва да свърже касовия си апарат с информационната система на приходната агенция, а до края на март 2012 г. всяко фискално устройство в страната трябва да изпраща данни до НАП, допълват от агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:06 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още