IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ въвежда срок за регистрация на безработните в бюрата по труда

Те трябва да се регистрират в Агенцията по заетостта до седем работни дни от датата на прекратяване на осигуряването

12:33 | 03.01.11 г.
НОИ въвежда срок за регистрация на безработните в бюрата по труда

От началото на тази година безработните лица вече имат срок за регистрация в бюрата по труда. Това съобщиха от Националния осигурителен институт (НОИ) във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, които влизат в сила от началото на годината.

Хората, които са с прекратено осигуряване след 31 декември 2010 г. трябва да се регистрират като безработни в Агенцията по заетостта в срок от седем работни дни от датата на прекратяване на осигуряването, за да могат да ползват правото на парично обезщетение за безработица.

Ако регистрацията е направена след изтичане на този срок, паричното обезщетение за безработица се изплаща за определения по Кодекса за социално осигуряване период, но намален със закъснението.

Срокът за подаване на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица в териториалните поделения на НОИ не се променя и е три месеца от датата на прекратяване на осигуряването.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още