IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Болниците няма да купуват лекарства на по-високи цени от досегашните

Новият механизъм за децентрализация на търговете за скъпоструващи медикаменти ще създаде по-добра конкурентна среда, смятат от МЗ

13:20 | 10.01.11 г.
Болниците няма да купуват лекарства на по-високи цени от досегашните

С новия механизъм за децентрализация на търговете за скъпоструващи лекарства по Наредба 34 болниците няма да купуват медикаментите на по-високи цени от досегашните. Това каза заместник-министърът на здравеопазването Гергана Павлова по повод изразени притеснения от страна на пациентски организации, цитирана от БТА.

Лекарствата за онкологични заболявания и за диализно лечение ще бъдат купувани от болниците или на същите, или на по-ниски от досегашните цени, допълни Павлова. Тя уточни, че таванът на цените по търговете, както и досега, ще се определя от цените в позитивния лекарствен списък.

Според заместник-министъра досегашният централизиран механизъм за провеждане на търговете за лекарства е преминавал през административно решение на Министерството на здравеопазването (МЗ) и това забавяло терапията минимум с три месеца. „Лекуващите лекари нямаха реална информация с какви лекарства ще лекуват пациентите, в какви количества и за какъв период“, посочи Павлова.

С новия механизъм за децентрализация на търговете болниците ще имат информация за прогнозните бюджети, с които ще се осигуряват необходимите медикаменти за скъпоструващо лечение. Лекуващите лекари ще знаят какви са наличните количества от всеки лекарствен продукт или в какъв период ще бъдат налични.

Отпускането на финансови средства на болниците, а не на медикаменти ще позволи на лекарите да лекуват с всички медикаменти, включени в позитивния лекарствен списък. Ще бъде избегнато и презапасяването с лекарства от болниците.

Павлова допълни, че в търговете, организирани от болниците ще участват повече доставчици, а това ще се създаде по-добра конкурентна среда.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:34 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още