IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Самоосигуряващите се променят вида на своето осигуряване до края на месеца

От началото на годината 3566 самоосигуряващи се лица са подали декларации в НАП за промяна в осигуряването

12:36 | 27.01.11 г.
Самоосигуряващите се променят вида на своето осигуряване до края на месеца

В понеделник (31 януари) изтича срокът, в който самоосигуряващите се лица могат да променят вида на своето осигуряване, припомнят от Националната агенция по приходите (НАП).

От началото на годината до средата на януари 3566 самоосигуряващи се лица са подали декларации в НАП за промяна в осигуряването, като са заявили, че искат да се осигуряват на по-високия процент, като се ползват от всички социални рискове без трудова злополука и професионална болест и безработица.

Видът на осигуряването за самоосигуряващите се лица може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП. Срокът за подаване на документа е до 31 януари. Декларациите се подават в офисите на НАП лично или чрез упълномощено лице или по пощата с обратна разписка.

Минималният месечен размер на осигурителния доход за самоосигуряващите се лица е 420 лв.

В 7-дневен срок от започване или възобновяване на дейността си, самоосигуряващите се лица определят вида на осигуряването, като подават декларация в компетентната териториална дирекция. При прекъсване и възобновяване на съответната дейност през календарната година същите не могат да променят вече избрания и деклариран вид осигуряване в НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:24 | 02.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още