IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стартира концесионна процедура за терминал Изток 2 на пристанище Бургас

Най-голяма тежест при избора на концесионер ще има предложението за погасяване на заема на „Пристанище Бургас” ЕАД към Японската банка за международно сътрудничество

15:56 | 09.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Стартира концесионна процедура за терминал Изток 2 на пристанище Бургас

Правителството прие решение на днешното си заседание за откриване на процедура за предоставяне на концесия за услуга върху Пристанищен терминал Бургас изток-2, съобщи правителственият пресцентър.

Предлага се максималният срок на концесията да бъде 35 години. Най-голяма тежест при избора на концесионер ще има предложението за годишно плащане за погасяване на вноските по заема на „Пристанище Бургас” ЕАД към Японската банка за международно сътрудничество - с относителна тежест 55 на сто.

Инвестиционното предложение, съдържащо инвестиции в размер не по-малък от 12,46 млн. евро за първите 7 години от срока на концесията, ще има относителна тежест от 30 на сто. Този критерий включва и график за реализиране на инвестиционната програма, план за финансирането й и оценка на финансовия ефект на инвестициите върху потребителите.

Другите основни критерии при избора на концесионер ще бъдат: предложение за фиксираната и за променливата част на годишните концесионни плащания (с относителна тежест по 5 на сто); бизнес предложение (с относителна тежест 5 на сто).

Досега този терминал, който е за насипни товари, се ползваше основно за товарите на металургичния комбинат "Кремиковци", които са главно руди. След прекратяване на работата на "Кремиковци" обаче терминалът стана нерентабилен.

Основната цел на концесията е чрез привличане на частния бизнес в стопанисването на терминала да се вложат инвестиции в развитието на пристанищната инфраструктура и модернизация на техническите съоръжения и оборудване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:14 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още