IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дават на концесия контейнерните терминали във Варна и Бургас

Предвижда се това да стане още по време на строителството им, така че държавата да не плаща взетия за строежа заем

16:27 | 02.10.10 г.
Автор - снимка
Създател
Дават на концесия контейнерните терминали във Варна и Бургас

Няма алтернатива на строителството на контейнерен терминал във Варна, заяви зам.-директорът на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ Георги Генчев пред журналисти по време на семинар за транспортните проекти в страната.

В средата на юли министърът на транспорта Александър Цветков заяви, че се прави ново проучване на целесъобразността на строителството на тези терминали и след приключването му ще се реши окончателно дали те ще се строят.

Относно терминала в Бургас Генчев посочи, че там е възможно част от съществуващия терминал да се преустрои в такъв за насипни товари, но по принцип бъдещето е в строителството на нови терминали за товари.

От своя страна зам.-министърът на транспорта Камен Кичев заяви, че се предвижда по време на строителството на терминалите да се проведе конкурс и те да бъдат дадени на концесия, така че държавата да не плаща заема от Японската банка за международно сътрудничество, който е договорен от предишното правителството, но все още не е използван.

Кичев допълни, че по всяка вероятност концесионирането на терминала във Варна ще стане чрез отдаване на три концесионера. По думите му в момента още тече проучването на икономическите ползи от строителството на двата терминала, което се извършва от холандска фирма по поръчка на японската банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още