IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителството на контейнерните терминали в Бургас и Варна под въпрос

При сегашната икономическа обстановка наново ще се преценява рентабилността на проектите

18:15 | 16.07.10 г.
Автор - снимка
Създател
Строителството на контейнерните терминали в Бургас и Варна под въпрос

Все още се преценява рентабилността на проекта за изграждане на нови пристанищни контейнерни терминали във Варна и Бургас, стана ясно от думите на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков по време на днешния парламентарен контрол.

На въпрос от предишния министър на транспорта и настоящ депутат Петър Мутафчиев относно закъсняването на старта на реализацията на проекта, който трябва да бъде завършен до 2015 г., Александър Цветков съобщи, че в момента в България се намира специална мисия от експерти от Японската агенция за международно сътрудничество.

Именно с тяхна помощ се разглежда каква ще е рентабилността на проектите при настоящата икономическа обстановка.

Причината е, че споразумението за заема за строителството на контейнерните терминали е подписано през 2008 г. и съответните анализи и прогнози са правени при други икономически обстоятелства, т.е. не в условията на икономическа криза, както е сега.

Средства по заема до момента не са усвоявани. Той е на стойност 36,932 млрд. йени (около 327 млн. евро) с краен бенефициент Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“.

Индикативната стойност на проекта възлиза на 54,617 млрд. японски йени и националното съфинансиране ще бъде в размер на 17,685 млрд. йени.

Александър Цветков допълни, че много се надява анализите на експертите да потвърдят рентабилността на проектите и да започне тяхната реализация. 

Според Петър Мутафчиев всички страни в Европа имат или строят модерни контейнерни терминали и в случая кризата не може да е оправдание за бавеното на българските терминали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:52 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още