IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Синята коалиция поиска съд за Милен Велчев и Симеон Сакскобургготски

Причина е докладът, според който сделката за външния дълг е ощетила страната с 1 млрд. лева

12:48 | 11.02.11 г.
Автор - снимка
Създател
Синята коалиция поиска съд за Милен Велчев и Симеон Сакскобургготски

„Българските данъкоплатци са изплатили 1 милиард лева като собствени загуби за тази лоша замяна на българския външен дълг”, цитира основната част от доклада на финансовото министерство депутатът от „Синята коалиция” Асен Агов, съобщава Dnes.bg.

Той посочи, че ако разделим тази сума на броя работещи българи, ще разберем колко струва на всеки от нас далаверата на Милен Велчев.

Агов даде пример за няколко очевидни грешки, които финансовият министър бил допуснал тогава. Първо, не се е съобразил, че в годината на замяната на брейди облигациите, американските войски вече били струпани в района на Персийския залив.

Само този сигнал говорел ясно, че доларът ще падне. Второ, замяната била извършена при фиксирана лихва от 8%, въпреки че нивата тогава вървели около 0,5%.

„Не е извършена никаква експертиза за финансовите последици от замяната на дълга. Има само една презентация на Power point”, посочи Агов.

„Ние считаме, че е имало престъпление и главният прокурор трябва да си свърши работата”, посочи Кирчо Димитров, също депутат от „Синята коалиция”.

На въпрос кои са конкретните длъжностни лица, виновни за ощетяването на българския данъкоплатец с тази огромна сума, десните отговориха: министър-председателят и финансовият министър.

„Ако бъде констатирано престъпление, виновните за това лица да бъдат подведени под отговорност”, призова Агов.

„Синята коалиция” предлага на Народното събрание да приеме доклада на финансовото министерство, който също да бъде изпратен за разглеждане в Главната прокуратура.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:32 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още