IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Софтуер ще посочва на НАП потенциални данъчни измамници

Програмата ще подбира лица и фирми, които биха прибегнали до укриване на доходи

11:20 | 02.03.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Софтуер ще посочва на НАП потенциални данъчни измамници

Националната агенция за приходите (НАП) обяви, че занапред ще разчита на нов софтуер, благодарение на който да се идентифицират рискови физически и юридически лица, за които има вероятност да направят данъчни престъпления.

Приложението ще позволи подбор на дружествата и физическите лица, които е най-вероятно да укрият доходи или да не спазват данъчното и осигурителното законодателство.

За коректните лица пък ще се намали административната тежест и ще се ускори възстановяването на надвнесени данъци и осигурителни вноски, посочват от НАП.

Модулът "Контрол" ще автоматизира процесите по селекция и възлагане на ревизии и проверки. По този начин ще се намали до минимум действието на човешкия фактор, като се очаква това да ограничи корупционния натиск върху клиентите на администрацията.

Целта на проекта е да се подобри контролно-ревизионната дейност на НАП, да се повиши събираемостта на данъчните и осигурителните задължения и да се повиши удовлетвореността на клиентите от дейността на приходната администрация, се посочва в съобщението.

Проектът е на обща стойност 2, 97 млн. лева и се осъществява с финансовата подкрепа на оперативната програма "Административен капацитет", съфинансирана от Европейския съюз чрез европейския социален фонд.

От НАП съобщават още, че през гражданите и фирмите все по-често се обръщат за консултации към информационния телефонен център на агенцията. Това е довело до спад на посещенията в офисите на НАП с около 50 хил. за първите два месеца на 2011 година.

Обслужени са 95 на сто от всички обаждания, насочени към телефонния клиентски център в рамките на работното му време, отбелязват от НАП. Най-често задаваните въпроси са били свързани с удържането на данък на наемодатели, с облагането на субсидии за земеделски и тютюнопроизводители, с промените в националната класификация на професиите и длъжностите и в Закона за данък върху добавената стойност.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Kaoru
преди 13 години
Това напомня на "Специален доклад" с Том Круз :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още