IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 8 март

08:12 | 08.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Преглед на печата за 8 март

Фалитите скочиха с 80% от началото на кризата

в. Дневник

От началото на кризата в България фалитите на фирми са скочили с 80%, а броят на компаниите в процедура по несъстоятелност се е удвоил. Това показват данните на Агенцията по вписванията, предоставени на "Дневник".

Ако през 2008 г., в края на която кризата се прояви за пръв път, имаше 239 фалита, през миналата година заради невъзможност да плащат и да покриват задълженията си от търговския регистър са заличени 428 дружества. През 2010 г. съдът е открил производство по несъстоятелност за 523 фирми, като се увеличават случаите, в които самата компания подава искане за това.

Оборудването за АЕЦ "Белене" може да отиде в "Козлодуй"

в. Сега

Вложените средства по АЕЦ "Белене" може да се материализират на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Това изненадващо обяви вчера енергийният министър Трайчо Трайков. "Заслужава си да помислим върху вариант, при който произведеното оборудване за АЕЦ "Белене" да бъде монтирано на площадката на АЕЦ "Козлодуй". Така вместо два реактора в "Белене" може да изградим на първо време един нов реактор в "Козлодуй", разясни министърът.

Трайков заключи, че така "Козлодуй" ще остане изцяло руска компания, а за АЕЦ "Белене" ще се търси друго решение. Министърът напомни, че за реализирането на тази перспектива съществува и международен интерес. Той посочи, че по време на визитата си в Испания преди дни е имал среща с представители на американската "Уестингхаус".

Никой не иска “Стара планина”

в. Стандарт

Пазарът е на път да прати в историята новата марка "Стара планина". Колбасите по БДС изчезнаха от магазините, защото никой не ги купува, понеже са скъпи и безвкусни, обясняват търговците. В нито една бакалия в Перник вече не може да се намери продукт с щампа "Стара планина". Отказахме се да зареждаме, защото тези стоки не се продават, а трайността им е по-малка от другите. Сега зареждаме само по поръчка на клиенти, но от три седмици нямаме нито един желаещ да си купи от тази марка", разказа Румен Страхилов, който има магазин в центъра на Перник. До минимум са свити доставките и в големите хипермаркети.

Столичани, закупили коли от ЕС, под прицела на НАП

в. Новинар

Националната агенция по приходите (НАП) взе на прицел 43-ма столичани, закупили нови автомобили от Европейския съюз (ЕС). Погнатите софиянци дължат на хазната половин млн. лв. ДДС. Освен тях собствениците са натрупали и над 150 000 лв. лихви върху укрития данък, сочат резултатите от скорошна ревизия на столичния клон на органа.

Три от проверяваните лица са укрили и данък върху доходите си в размер на 13 000 лв. Внесените автомобили са от марките "Мерцедес", "Ауди" и БМВ, като цената на всеки от тях е от порядъка на 60 000 до 140 000 евро. От приходната агенция посочват, че предстои проверка на собствениците им, която ще установи дали декларираните от тях доходи съответстват на имуществото им.

Нови по-високи такси удрят по джоба софиянци

в. Новинар

Софиянци ще плащат повече пари за 13 действащи такси и 8 услуги. Това предвижда проект за промени в Наредбата за определяне и администриране на местни такси и цени на услуги на Столичната община, внесен от зам.-кмета по финанси и бюджет Минко Герджиков. Документът въвежда и 9 нови административни и 3 технически услуги. Предстои той да бъде гласуван от Столичния общински съвет в средата на месеца. Предвиденото поскъпване на действащите услуги е между 15 и 100%, като освен това ще се събира такса от 10 лв. за регистрация на етажна собственост. Основните такси, които ще се повишат, са за техническите услуги и тези от дирекция „Архитектура и градоустройство”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:20 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още