IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фонд „Земеделие“ чака заявки за краткосрочни заеми от зеленчукопроизводители

Финансовият ресурс по кредитната линията за производство на картофи е 2,5 млн. лв., а за отглеждане на пипер - 1,5 млн. лв.

11:49 | 09.03.11 г.
Автор - снимка
Създател
Фонд „Земеделие“ чака заявки за краткосрочни заеми от зеленчукопроизводители

Земеделските производители могат да кандидатстват до 31 март 2011 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие” за финансово подпомагане по краткосрочната кредитна линия за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на картофи, реколта 2011 г.

На 15 април т. г. изтича срокът, в който се приемат документи по втората кредитна линия - за покупка на семена, минерални торове и препарати за производство на пипер. Двете схеми за подпомагане бяха одобрени на заседание на УС на ДФ „Земеделие” в края на февруари.

Финансовият ресурс по кредитната линия за производство на картофи е 2,5 млн. лв. Всеки стопанин може да кандидатства за заем от 500 лв. за декар. Допустими за подпомагане са производители, които произвеждат картофи за консумация на площ от 20 до 150 дка. Изискванията при семепроизводство на картофи са обработваемата площ да бъде между 10 и 80 дка.

По краткосрочната финансова линия за производство на пипер размерът на заема е 420 лв. за дка. Минималната площ за отглеждане на културите е 10 дка, а максималната - 200 дка. Общият ресурс на фонда по тази кредитна линия е 1,5 млн. лв.

По двете кредитни линии могат да кандидатстват физически и юридически лица, както и еднолични търговци, регистрирани като земеделски производители. Едноличните търговци и юридически лица трябва да имат актуална регистрация по Закона за търговския регистър (ЗТР).

Кандидатите и за двете кредитни линии трябва да са регистрирани в Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК). Изисква се да имат документи с очертаните площи от съответната областна дирекция на фонда, чрез които да удостоверят ползването на земеделските земи.

Краткосрочните заеми се предоставят с преференциална лихва от 6%. Кредитите се обезпечават в полза на ДФ „Земеделие”, като обезпечението им покрива 120% от стойността им. За целта кредитополучателите са длъжни да обезпечат задълженията по договорите си, като учредят ипотека върху недвижимо имущество или особен залог върху машини и съоръжения, за които е представен документ за собственост. Запис на заповед се представя само за кредити в размер до 40 000 лв.

Картофопроизводителите се задължават да възстановят задълженията си до 28.02.2012 г., а производителите на пипер - до 20.12.2011 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още