IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НОИ ще прави профили на "рисковите осигурители"

Целта е да се въведат нови мерки за прекратяване на осигурителните измами

14:42 | 16.03.11 г. 1
НОИ ще прави профили на "рисковите осигурители"

Обмисля се възможността да се създават профили на "рисковите осигурители", на които да се прави постоянен мониторинг. Това стана ясно днес след среща на представители на Националния осигурителен институт (НОИ), Националната агенция по приходите (НАП), Главна инспекция по труда (ГИТ) и полицията за предприемане на съвместни действия за прекратяване на осигурителните измами.

Според управителя на НОИ Христина Митрева като рисков осигурител се възприема фирма, в която две трети от лицата са осигурени на минималните осигурителни прагове, а на жените, които излизат в отпуск за бременност и раждане, изведнъж им се променя базата на 2000 лева. Като рисков осигурител се определя и фирма, която има 20 или 50 човека, а не осъществява никаква трудова дейност и съответно няма откъде да има пари за фонд "Работни заплати".

Предлагат да се върне практиката на съставяне на списъци с коректни и некоректни осигурители. А също и създаване на консултативен съвет към министъра на труда и социалната политика за борба с осигурителните измами, каза Митрева.

За една година - от март 2010 г. до февруари 2011 г., спрените парични обезщетения, за които има доказателства, че са незаконосъобразни, са за 16-18 милиона лева, информира управителят на НОИ.

НОИ, ГИТ и НАП миналата година предприеха кампания по отношение на рисковите субекти, които не спазват осигурителното законодателство. При нея са установени 138 фирми, за които има съмнения, че подават фиктивни документи за несъществуваща трудова дейност. При 21 фирми са възложени ревизии, при 20 - административни нарушения. За 57 на сто от фирмите не са установени нарушения на осигурителното законодателство, а при 5 от проверките са установени престъпления и се е стигнало до прокуратурата.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:03 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 0
betz
преди 13 години
Еййй тия се сетиха най-сетне, че проблема е в техния телевизор. Най-накрая НОИ си призна, че независимо, че ползва целия репресивен държавен апарат пак не е в състояние (или не иска) да събере дължимите осигурителните вноски.И поради тази им некадърност пари просто ....няма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още