IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

По-високият акциз на тютюна ограничава пушенето, според НЦИОМ

При последващо увеличение на цените на тютюневите изделия 43 на сто от пушачите твърдят, че биха намалили вредния си навик

16:36 | 29.03.11 г. 1
По-високият акциз на тютюна ограничава пушенето, според НЦИОМ

Заради по-високия акциз на тютюневите изделия, въведен през януари миналата година, 34 на сто от пушещите фабрично произведени цигари са намалили пушенето. Това показва национално представително проучване на НЦИОМ, направено между 3 и 16 март сред 1200 души.

При последващо увеличение на цените на тютюневите изделия 43 на сто от пушачите твърдят, че биха ограничили вредния си навик, а 16 на сто смятат да откажат цигарите изцяло.

Основната причина за намаляването на тютюнопушенето е финансова, а не здравословна, посочват социолозите.

От НЦИОМ отчитат, че към март 2011 г. делът на потребителите на фабрично произведени цигари е намалял със 7 процентни пункта и възлиза на 90 на сто от пушещите у нас. Но пък с 6 пункта са се увеличили хората, които купуват пакети с тютюн и сами си свиват цигарите.

Групата на активните пушачи, които пушат над 20 цигари на ден, е намаляла почти наполовина - от 19% на 9% сега. Но делът на хората, които пушат до 10 цигари дневно, се е увеличил почти двойно – до 46 на сто.

Мнозинството от пушачите (83%) твърдят, че най-често си купуват акцизни цигари. Други 5 процента признават, че купуват цигари с бандерол от чужда държава. 12 на сто от интервюираните пушачи купуват предимно цигари без бандерол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
jamiemirror
преди 13 години
Така е, като вдига цените - правителството се грижи за вашето здраве.Скоро и при хранителните продукти, само да приключи с горивата - от ходене пеша човек ставал по-здрав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още