IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габрово предлага най-добри условия за бизнеса в България

Големите градове са първенци по фактора икономическа активност, но изостават по факторите местни данъци и работа на администрацията

12:08 | 14.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
Габрово предлага най-добри условия за бизнеса в България

Ако има областен град в България, в който бизнесът би се чувствал добре, то този град е Габрово. Това поне доказва вторият индекс „Местни условия за правене на бизнес 2011“, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ).

Градът не заема първо място по нито един от десетте индикатора, но като цяло се представя добре по всички тях и общата оценка е най-висока. Второто място се заема от Сливен, а третото - от Русе. Като най-лошо място за правене на бизнес анализаторите от ИПИ определят Кърджали, който има незадоволително представяне по 9 от всички 10 индикатора.

Индексът включва всички 28 области на страната, като всяка е представена от областния си център.

Големите градове са първенци по фактора икономическа активност (заетост, работна заплата, образование, чужди инвестиции). Но изостават по факторите местни данъци и работа на администрацията. Това е причината те да заемат средните места в общата класация. Например София-град е първенец по посочените четири индикатора, но високите данъци и лошите административни услуги снижават това добро представяне.

По отношение на местните данъци, които се определят от общините (данък върху недвижимите имоти, данък върху транспортните средства, патентен данък и туристически данък) най-добри показатели имат Видин, Монтана и Силистра, а най-лоши - Хасково, София – град, Велико Търново. По отношение на местните такси (битови отпадъци и ползване на пазари за промишлени стоки) първенци са Търговище, Хасково и Ямбол, а последните места са за Велико Търново, Пазарджик и Бургас. Впечатление тук прави огромната разлика между градовете. таксата за битови отпадъци варира от 1,4 промила в Сливен до 14 промила в Пазарджик.

При електронното управление най-добре се представят Велико Търново, Монтана и Сливен, а на другия полюс са Шумен, Смолян и Силистра.

Най-добре по отношение на индикатора разрешение за строеж се представя София област, в която едва 12% от предприемачите срещат трудности, а получаването на разрешително става за около 20 дни. За сметка на това в Пловдив, Русе и Варна процедурата отнема над 150 дни.

Пловдив, Ловеч и Бургас са първенци по отношение на регистъра на собствеността, а последните места се заемат от Ямбол, Варна и Русе.

В Монтана, Русе и Враца предприемачите се оплакват най-малко от корупция, а най-много корупция има в София-град, Стара Загора и Кърджали.

София град е първенец и по четирите индикатора, касаещи икономическата активност. При средна заетост за страната от 46,7% в София град тя е 57,4%, а във Видин - едва 35%.

За последните три години заетостта се повишава най-силно в Търговище и Русе, а в Смолян е намаляла с над 10%.

Най-висока работна заплата очаквано получават хората в София – около 10 хиляди лева годишно на човек, а най-ниска е тя във Видин, където е малко над 5 хиляди лева на човек. Средната работна заплата за страната е 6 112 лева годишно на зает, като в София-град, София-област, Варна, Бургас, Русе и Габрово равнището е над средното.

При образованието на заетите София е на първо място, където 46% от работещите са с висше образование. Въпреки че Благоевград е университетски град, той заема последно място по този параметър, като само 14% от работещите са висшисти.

60% от всички инвестиции в страната се полагат на София, показва изследването на ИПИ. Това прави по около 10 хиляди евро на човек през 2009 г. Най-ниски са вложенията в Силистра-по 76 евро на човек.

„Фактът, че Търговище беше на първо място при предишната класация, а сега е едва на 13, се дължи на включването на четирите индикатора за икономическа активност", каза за Investor.bg Петър Ганев, старши икономист на ИПИ. По думите му градът е отново е сред водещите по местни данъци и такси.

Като цяло икономическата активност се влияе силно от местните политики, а финансовата самостоятелност и данъчната политика на местно ниво остават ключови в процеса на децентрализация.

Индексът отразява и последните тенденции в местната данъчна политика - въведения тази година местен туристически данък, който показва големи различия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
the_evil_lord_Darth_
преди 12 години
Щом Габровци се изкараха по-напреднали от *** квартал в Сливен по отношение на събираемост на такса битови отпадъци, значи са се научили от коя страна се държи метлата. Аман от баби яги, да си яхват метлите и да не пречат на другите да печелят!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още