IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фрегатата „Дръзки“ заминава за Либия на 27 април

Едномесечното участие на фрегатата ни в операцията на НАТО ще ни струва около 1,5 млн. лв.

15:08 | 21.04.11 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>Фрегатата е била готова да замине още днес. <i>Снимка: БТА</i></p>

Фрегатата е била готова да замине още днес. Снимка: БТА

Фрегатата "Дръзки" ще замине на 27 април за участие в операцията на НАТО "Обединен защитник" в подкрепа на оръжейното ембарго срещу Либия. Това съобщи днес министърът на отбраната Аню Ангелов, цитиран от БТА. Разрешението за участие в операцията беше дадено от правителството в края на март.

По думите му, фрегатата е била готова да замине още днес, но крайното решение е да се предложи на НАТО това да стане след Великденските празници.

Аню Ангелов отбеляза, че трансформацията на командването на НАТО в зоната на операцията е от 1 до 31 май и е договорено престоят на "Дръзки" там да бъде един месец плюс 5 дни преход до зоната на операцията и 5 дни - преход към България.

"Дръзки" ще направи две патрулирания с прекъсване в пристанище Суда на остров Крит за зареждане с гориво и хранителни продукти.

Министърът припомни, че общата цена за участието на фрегатата е около 1,5 млн. лв. - основното перо е за прегледи на боеспособността и за личния състав. С 50 процента се увеличава месечното възнагражнение на 160-те души екипаж на "Дръзки", като те ще получават и командировъчви - от 51 до 53 евро на ден в зависимост от званието.

Аню Ангелов коментира, че това са разходи, които Министерството на отбраната осигурява от икономии и посочи, че за първото тримесечие на годината са направени около 500 хил. лв. икономии от фонд "Работна заплата".

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Инертен
преди 13 години
Аз си мислех, че вече е заминала. Иначе, гордо стои на снимката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още