IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пивоварната индустрия е с най-високи доходи в хранително-вкусовата промишленост

Новият браншови колективен договор ще бъде подписан през първата седмица на май, съобщават пивоварите

15:38 | 28.04.11 г.
Автор - снимка
Създател
Пивоварната индустрия е с най-високи доходи в хранително-вкусовата промишленост

Пивоварният бранш е с най-високи минимални осигурителни доходи. Те са по-високи от нормативно определените прагове и в същото време се увеличават с всяка следваща година за всички категории персонал, съобщават от Съюза за пивоварите в България, като се позовават на анализ на Националния институт за помирение и арбитраж. Справка на НОИ отчита, че секторът на пивоварната индустрия е с най-високи доходи в хранително-вкусовата и питейна индустрия измежду общо 12 групи икономически дейности.

През 2006 г. минималното трудово възнаграждение за работници без специална квалификация е било 160 лв., през 2009 г. благодарение на браншовите колективни трудови договори, нивото му е достигнало 355 лв., а през 2011 г. вече е 407 лв. Така пивоварният бранш продължава да е с най-висока минимална работна заплата в хранителната и питейната индустрия.

В същото време за последните две години ръстът на минималните осигурителни доходи за категориите ръководен персонал и оператори на машини забавя темпа си. По-големият относителен ръст е за квалифицираните производствени работници и административния персонал. Докато за високата категория служители нивото на увеличение е 116% за 2011 спрямо 2006 г., ръстът за втората група служители е и 171% за същия период от време.

Националният институт за помирение и арбитраж доказва, че средният осигурителен доход в бранша е по-висок от средния осигурителен за страната във всяка една от категориите труд.

През 2010 г. минималните осигурителни прагове на производителите на бира и малц се увеличават с 10% за всички категории труд. През 2011 г., въпреки продължаващото влияние на кризата, този ръст е с още 5,6%, което води до увеличение и на минималните възнаграждения в бранша.

Новият браншови колективен договор ще бъде подписан през първата седмица на май, съобщават пивоварите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:07 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още