IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП дава отсрочка за подаване на служебни бележки на безработните от 2010 г.

Декларациите трябва да се подадат до края на деня, но служебните бележки могат да бъдат изпратени до две седмици

12:29 | 02.05.11 г.
НАП дава отсрочка за подаване на служебни бележки на безработните от 2010 г.

Безработните, останали без работа през 2010 г., които са разбрали в последните дни, че трябва да подадат данъчна декларация, няма да бъдат санкционирани. Това заяви пред Дарик радио говорителят на Националната агенция по приходите (НАП) Росен Бъчваров.

Той обясни, че всички трябва да подадат декларациите си до края на деня, когато изтича краят на данъчната кампания, но служебните бележки от бившите им работодатели могат да бъдат изпратени до две седмици.

Бъчваров отчете, че днес само в кол-център на приходната агенция са са обадили над 3000 души, а за последните два-три дни има над 15 000 въпроса, основно свързани с темата за данъчните декларации от хора, които са били безработни през някакъв период от 2010 година. Бъчваров коментира, че интересът не е неочакван, но не може да се говори за истерия, защото в голяма част от данъчните офиси в страната няма струпване на хора.

„Всеки, който е работил през 2010 г. и към 31 декември същата година е бил безработен или се е пенсионирал, тоест нямал е работодател по трудово правоотношение, е длъжен да подаде данъчна декларация. Допускаме по повод на засиления интерес към данъчните декларации да не бъдат подавани служебни бележки за дохода по трудов договор, а бележката да бъде представена в близките една или две седмици, след като човекът успее да се снабди с нея“, каза Бъчваров.

Той обясни, че се приема, че човекът не е могъл да се снабди с нея в последните два-три дни от данъчната кампания. Говорителят на приходната администрация допълни, че санкциите, които законът предвижда – до 500 лв., ще бъдат силно редуцирани, тъй като се вижда, че има обективни причини част от хората, които не са знаели, да не могат да го изпълнят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още