IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговците на лекарства ще свържат касовите си апарати с НАП до края на август

Ще се следят не само отчитаните обороти на търговците, но и складовите наличности на медикаментите

15:05 | 05.05.11 г.
Търговците на лекарства ще свържат касовите си апарати с НАП до края на август

Около 10 хиляди касови апарата на вносители, производители и търговци с лекарства трябва да бъдат свързани с електронните системи на Националната агенция по приходите (НАП) до края на август 2011 г. 

Това стана ясно на среща между вицепремиера Симеон Дянков, ръководството на НАП и представители на фармацевтичния бранш, съобщават от приходната агенция.

По-късият срок от предвидения в действащата наредба е продиктуван от данъчните рискове, които съществуват в бранша, от нелоялната конкуренция и високия дял на сивия сектор в търговията с лекарствени средства. 

До 30 септември 2011 г. електронна връзка с приходната агенция са длъжни да осигурят всички регистрирани по Закона за ДДС дружества. За всички останали търговци крайната дата е 31 март 2012 г.

По инициатива на браншови организации в търговията с лекарства се обмисля и предложението да се въведе електронна система, която да следи не само отчитаните обороти на търговците, но и физическото движение и складовите наличности на медикаментите в оборот в страната. Идеята ще бъде дискутирана първо на експертно ниво, преди правителството да вземе отношение по реализирането й.

Към момента има около 8000 касови апарата с изградена дистанционна връзка с НАП, от които 3200 на бензиностанции. Все още обаче 190 хиляди фискални устройства на регистрирани по ДДС компании предстои да създадат електронна връзка със сървърите на НАП.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още