IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сдружение настоява за закон за физическия фалит

Такъв закон работи в целия Европейски съюз с изключение на България и Румъния, обясняват от Обединени сдружения за граждански контрол

21:29 | 05.05.11 г.
Сдружение настоява за закон за физическия фалит

Обединени сдружения за граждански контрол поискаха да се приеме закон за физическия фалит. Според неправителствената организация така държавата може да защити длъжниците на банкови и други кредитни институции.

Ако сте се подмалили от ниските лихвени нива, без да обърнете внимание, че са промоционални и изведнъж сте изправени пред високи лихвени проценти, които не можете да изплащате, попадате сред длъжниците и губите дома си. Това не ви освобождава от задълженията към банките обаче.

Физическото лице става длъжник до края на живота си, а ако му вземат жилището и той пак дължи пари на банките, той е фалирал, казва пред БНР председателят на сдруженията Иван Димитров. Той обясни, че такава е ситуацията в момента, но тя може да се промени, ако бъде приет закон за физическия фалит. Такъв работи в целия Европейски съюз с изключение на България и Румъния.

Ако имаме физически фалит или на гражданите, банките ще ги повикат и ще кажат - плащайте главницата поне само или един процент лихва, коментира Димитров ползата за гражданите длъжници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 03.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още