IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Българинът отделя все по-малко време за труд

През 2009-2010 г. работното време е намаляло с 32 минути на ден спрямо 2001-2002 г., сочи изследване на НСИ

14:38 | 09.05.11 г. 1
Българинът отделя все по-малко време за труд

Чистото време за труд, което българинът е отделял средно на ден в периода октомври 2009 – октомври 2010 г., се изчислява на 7 часа и 19 минути при 7 ч. и 51 мин. преди 9 години. Това показва целогодишното изследване на бюджета на времето на населението, провеждано за пети път от Националния статистически институт.

Проучването е извършено в рамките на националното преброяване на населението, като в извадката са включени 3 хиляди домакинства, обхващащи над 5 500 души.

Данните сочат, че най-много са работили социално активните хора на възраст от 20 до 49 години.  Средно на ден те са отделяли по 7 ч. и 39 мин. за труд. От анализа се изключват почивките и прекъсванията на работа и се има предвид само реално изработеното време.

Сравнено с останалите европейски държави българите работят повече от хората в Западна Европа, но по-малко от източноевропейците. В периода 2001 – 2002 г., когато средният трудов ден в България е бил 7 ч. и 51 мин., в Германия е бил 7 ч. и 5 мин., във Франция – 7 ч. и 26 мин., докато в Латвия е надхвърлял 8 работни часа.

Най-много от времето си хората посвещават на личнити си грижи - сън, почивка, здраве или хигиена. В наблюдавания период българите са отделяли за себе си по 12 часа и 20 мин., от които храненето е отнемало малко над два часа средно на ден.

Значителна част от времето си хората посвещават за домакинска работа. През 2009-2010 г. българинът е отделял 3 ч. и  25 мин. Положителната новина е, че спрямо 2001-2001 г. времето за готвене, пазаруване и чистене на дома е намаляло с 28 минути.

Средно по два часа и половина семействата са отделяли за децата си, като половината от това време е било за решаване на задачи и подпомагане при подготовката им за училище.

В свободното си време, което средно на ден е било 4 часа и 25 мин., българите основно гледат телевизия. Друга част посочват срещите си с приятели или разходки сред природата. Значителна част отива и пред компютрите. Над 12% от хората обявяват, че прекарват повече от един час на ден пред мониторите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:43 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
aristotel
преди 13 години
А колко е безработицата в сравнение с Германия ,Япония, САЩ ? ? ?Какъв е % за започване на работа БЕЗ връзки ? ? ?Народ БЕЗ история и патриотизъм не е народ а ***.Каква е престъпността на глава от населението ? ? ?Да не се включва НСИ, а да се направи анкето с 2 000 в цялата страна ? ? ?Така, че ние не сме народ а ***, която гледа да изчезне от страната и да осигури децата си. Това не е от народа, а от УПРАВЛЕНИЕТО през всичките тези години. Ако се съхрани тази нация ще бъде благодарение на ЕЗИКА.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още