IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Костов призовава кабинета за война срещу монополите

Пазарът в България е парцелиран от големите структури, твърди предедателят на Демократи за силна България

10:11 | 12.05.11 г.
Костов призовава кабинета за война срещу монополите

Ако партия ГЕРБ се стреми да спечели доверието на обществото, правителството трябва да започне война с монополите. Това съобщи в интервю за bTV председателят на Демократи за силна България (ДСБ) Иван Костов.

Според бившия премиер пазарът на горива, лекарства и немалко от останалите сектори на икономиката са парцелирани от монополни структури, но за съжаление, те дори се покровителстват от кабинета.

„Навсякъде по света правителствата водят битки срещу концентрацията и налагането на господстващо положение, защото това изкривява принципите на пазара. Вместо това през последните седмици се разбра, че близо 77% от акцизните складове в страната се държат от „Лукойл“, което е пречка за вноса на по-евтини горива в страната“, категоричен е Костов.

Шефът на опозиционната партия определи като неадекватно и поведението на Комисията за защита на конкуренцията, която обяви, че ще й трябва поне една година, за да разследва дали има картел при определянето на цените на горивата.

Според Костов държавата е допуснала монополизиране и на пазара на лекарства, където здравната каса поема 40% от цената им вместо 25%, каквато е практиката в Европейския съюз.

Анализирайки пасивното поведение на правителството по отношение на тези монополи, бившият премиер заключава, че всичко това рефлектира върху обикновените граждани, които потребяват скъпите стоки.

Вместо да се неутрализират големите монополи и да се укротят цените чрез по-голяма свобода при вноса на по-евтини суровини и стоки, кабинетът е решил да „прави кръпки за пенсиите“, заключи още Иван Костов.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
бай Промо
преди 12 години
Има законодателство на EU срещу монополизиране на пазара.Търсене в Google: EU antitrust laws
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още