IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Над една пета от трудоспособните българи искат да емигрират

Над 650 хиляди са сезонните работници извън пределите на страната

15:31 | 17.05.11 г. 4
Над една пета от трудоспособните българи искат да емигрират

За последните пет години все повече българи изявяват желание да се преселят в чужбина, като нагласите на потенциалните емигранти са за по-продължителен престой. Данните са от изследване сред българската диаспора в Западна Европа и техните семейства в България, направено от екип учени от Института за икономически изследвания на БАН и Университета за национално и световно стопанство.

Ако през 2007 г. трайните емигранти са били сравнително малка общност, съставляваща 4,7% от трудоспособното население на България, днес те достигат 9 на сто.

Миграционният потенциал преди пет години е бил 18,6%, докато през 2011 г. 22,8% от запитаните декларират, че искат да живеят и работят зад граница.

Проучването се реализира по проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания” и обхваща нагласите на българското население за емиграция, причини за заминаване и предпочитани страни, средна продължителност на престоя, склонност към спестявания и парични трансфери у нас и в чужбина, как се организират българските общности зад граница и т.н., обясни доц. Веселин Минчев, заместник директор на Института и ръководител на екипа.

Изследването регистрира над 650 хил. сезонни или т.нар. „циркулярни”, емигранти, които са близо 15% от трудоспособното население, сочат данните от изследването.

Изводът е, че основните причини за излизането от страната са икономически. На второ и трето място са поставени желанието за професионална реализация и семейните причини.

Променени са и предпочитанията на българите към страните, в които желаят да емигрират. Преди 5 години в челната тройка са били Испания, Гърция и Германия, докато сега това са Англия, Германия и Испания.

Обяснението е, че българите вече избират страни, които по-бързо излизат от финансовата криза, което обяснява и защо към новите дестинации са прибавени Холандия и Швейцария за сметка на Турция и Белгия.

Без промяна остава интересът към САЩ и Италия, посочени на 5-о и 7-мо място в двата наблюдавани периода.

Световната криза е дала отражение и върху броя на домакинствата със завърнал се и настоящ емигрант. Проучването сочи, че за 5 години върналите се от чужбина са се увеличили с над 17%. Въпреки това относителният дял на текущо пребиваващите зад граница се запазва стабилен.

Над 47% от запитаните са посочили като основни  причини за прибирането си в България семейни и здравословни причини, а 40% от запитаните са били принудени да се върнат заради съкращения и ненамиране на нова работа.

Тенденцията за трайно търсене на работа зад граница е видима и при проследяване на алтернативните оценки за спестяванията и трансферите на средства у нас и в чужбина, обясни доц. Веселин Минчев.

За изследването са анкетирани над 1000 души.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:05 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Това е така защото "бизнеса" ни е в голямото си болшинство КРАДЛИВ! Той знае че може и да му се потърси сметка/макар и малко вероятно/ и урежда децата си в чужбина /за всеки случай/. По бедните бягат пък от издевателствата на тоя т.н. "БИЗНЕС"! Не са съгласни да робуват и това си е нормално за всяко човешко същество. Държавата ни е поделена на феоди и всяка инициатива на хора извън кръга на "избраните" или тяхната рода и близки е АБСОЛЮТНО невъзможна. С каквото и да баламосват плебса по медиите разни псевдополитици от 20 години насам , не могат го заблуди!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
Jay Gould
преди 12 години
Факт, дори децата на най-богатите българи не живеят тук, а в чужбина, а самите богаташи имат къщи в чужбина където да се оттеглят в един момент от страната.На почти никой български милионер децата му не са в страната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
CGY
преди 12 години
Абсолютната, болезнена истина... Бъдещето е спускане по спиралата!Промяната е бавна, а хората, които имат властта да я наложат, нямат интерес от това...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 0
Lazy
преди 12 години
Голяма грешка. Страшното е че хората вече не искат да емигрират по икономически причини а по социални такива. Вече не търсят по-високо заплащане, а търсят общество, където закона се спазва, пенсиите се плащат, здравеопазването е на добро ниво, улиците са чисти и такива ми ти работи. ХОРАТА се умориха от олигарси, тарикати, простотия, лъжи. Хората разбират, че може и да стигнат по заплати запада или поне да го доближат , но за изброените по-горе неща няма светлина в тунела
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още