IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СБ предвижда „скромно“ финансиране за България

Финансовата подкрепа за страната ни през тази година ще бъде насочена към модернизация на железопътния сектор

11:19 | 18.05.11 г.
Автор - снимка
Създател
СБ предвижда „скромно“ финансиране за България

Бъдещата финансова подкрепа за България от Групата на Световна банка (СБ) ще има скромен и допълващ характер. Стремежът е този род финансиране да бъде ориентирано към подкрепа за най-тежките реформи с фокус върху резултатите от тяхното осъществяване. Това се казва в съобщение на финансовата институция във връзка с одобрената вчера от Съвета на директорите на Световната банка нова Стратегия за партньорство с Република България за периода 2011-2013 г.

За подготвянето на новата стратегия за партньорство съобщи лично директорът на Световната банка за Централна Европа и Балтийските страни Питър Харолд, при посещението си в София преди три месеца.

Финансовата подкрепа за страната ни през тази година ще бъде насочена към модернизация на железопътния сектор чрез отпускане на първия от поредицата заеми за развитие на политиките, както и на един инвестиционен заем.

Серията от заеми за развитие на политиките включва три заема, всеки в размер от 80 млн. евро, които са предназначени за разработване и осъществяване на реформи в железниците. Целта е да се гарантира, че публичните инвестиции в железопътната инфраструктура и пътническите услуги отговарят на нуждите на транспортния пазар, транспортните политики на ЕС и „разумната фискална политика“, провеждана от българското правителство.

По инвестиционния проект за рехабилитация на железопътната инфраструктура заемът в размер на 70 млн. евро ще се осигури снабдяването на Национална компания „Железопътна инфраструктура” (НКЖИ) със съвременно оборудване и техника за поддръжка. С това се цели подобряване на качеството и ефективността на свързаните с железопътната инфраструктура услуги в България, съобщават от пресцентъра на СБ. 

Новото партньорство ще бъде насочено главно към това българските институции да съумеят да „отключат” възможно най-много от наличното европейско финансиране и да се възползват по най-добър начин от наличните европейски фондове, са казва в обосновката на новата Стратегия за партньорсто с България.

От СБ посочват, че новата роля на институцията ще бъде свързана основно с предоставянето на консултантски и аналитични услуги, допълнени от селективно отпускане на заеми за дейности, които не отговарят на изискванията за финансиране по линия на европейските фондове или заемите от европейските институции.   

Същевременно СБ ще продължи да подкрепя дейности в частния сектор чрез финансиране от Международната финансова корпорация (IFC) от  Групата на Световна банка, която работи с частния сектор. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:46 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още