IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

НАП проверява 240 граждани, кредитори и получатели на заеми

Според данъчните декларации физическо лице е предоставило 21 млн. лв. заем през 2010 г.

14:37 | 18.05.11 г. 2
НАП проверява 240 граждани, кредитори и получатели на заеми

Инспекторите на Националната агенция за приходите НАП са започнали данъчни проверки на 240 граждани заради установено разминаване на данните за получените или предоставените от тях заеми, обявени в данъчните им декларации за 2010 г., съобщиха от агенцията.

В първата група ще бъдат инспектирани 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предходни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели.

Втората категория от проверяваните са посочили, че са получили заеми, без това да е обявено от техните кредитори, посочват данъчните. Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем.

Проверки се правят също поради съмнения за укрити доходи, оправдани с обявен в данъчната декларация заем.

При установени нарушения НАП ще наложи санкция от 10% от скритите доходи.

Представен през 2008 г. анализ на НАП показа, че според твърдения на ревизирани физически лица общият размер на отпуснатите заеми в страната за периода от 2001 до 2006 г. възлиза на поне 2,7 млрд. лв.

Още тогава стана ясно, че огромна част от тези заеми са фиктивни и имат единствено предназначение да оправдават недекларирани доходи, поясняват от НАП.

Данните от подадените до 2 май данъчни декларации сочат, че най-голямата отпусната сума от физическо лице под формата на заеми е 21 млн. лв. Най-големият получен заем през 2010 г. е за 13,3 млн. лв., показват данните от обработените данъчни формуляри.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
http://***.investor.bg/news/article/116996/332.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Добре ще е да успеят да си довършат работата от НАП ! Вече се чуват неистови вопли срещу това правителство. Явно яко са настъпили по *** и последните "реват" от болка. Дано успеят достойно да защитят интересите на изрядните данъкоплатци в тая държава и лишат *** от хранителна среда!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още